Index Vakbarát Hírportál

Hullanak a fejek az V. kerületi Momentum és DK háza táján

2024. április 9., kedd 17:04

Kovács Alex Gábor, a Belváros ellenzéki polgármesterjelöltje, az V. kerületi Tiéd a Belváros ellenzéki frakcióvezetője Facebook-posztban köszönte meg a Tiéd a Belváros-frakció még Dk-s és momentumos, illetve már csak egykori momentumos tagjainak, hogy a párthűséggel szemben továbbra is a belvárosiak és a saját elveik pártján állnak.

A Momentum sorra kizárja azokat a tagjait, akik a Belvárosiakért kívánnak tenni, a Demokratikus Koalíció pedig az egész V. kerületi szervezetét felfüggesztette – közölte közösségi oldalán Kovács Alex Gábor, a Belváros ellenzéki polgármesterjelöltje, az V. kerületi Tiéd a Belváros ellenzéki frakcióvezetője. 

Kovács Alex Gábor megköszönte a Tiéd a Belváros-frakció még Dk-s és momentumos, illetve már csak egykori momentumos tagjainak, hogy a párthűséggel szemben továbbra is a belvárosiak és a saját elveik pártján állnak, és leszögezte, hogy a csapatuk változatlanul készen áll az előválasztásra.

Mint fogalmazott: 

Tomos Endre után a Tiéd a Belváros-frakció másik momentumos tagjával, Fábián Benjáminnal szemben is kizárási eljárást indított a párt országos elnöksége,

mert ő felsőbb pártutasításra sem hajlandó „szétverni” a 2019 ősze óta működő V. kerületi ellenzéki együttműködést, és nem kívánja Juhász Péter polgármesterjelöltségét támogatni.

Fábián Benjámin az ellenzék közös jelöltje volt a 2022. nyári V. kerületi időközi választáson, a Momentum legutóbbi tisztújításán pedig a párt országos elnökségi tagságáért is indult.

Egy rendkívül lelkes, agilis, csupa szív, a közösségért tenni akaró fiatalt ismertünk meg személyében, akinek a kizárásával csakis a Momentum veszít

– olvasható a posztban.

„A Momentum belvárosi szervezetéből távozók és kizártak listája egyre hosszabb: először Buzinkay György, a párt korábbi országos elnökségi tagja távozott, ma már a DK színeiben, Pest megyében politizál. Szigeti Flóra képviselő tavaly lépett ki a pártból. Tomos Endre korábbi belvárosi Momentum-elnököt Juhász Péter személye miatt zárták ki a közelmúltban, és most Fábián Benjáminra valószínűleg ugyanez a sors vár, ugyanezen okból” – vélelmezi Kovács Alex Gábor, aki szerint a Momentum nagyjából felszámolta saját belvárosi szervezetét egy olyan polgármesterjelölt miatt, akiért még a saját főpolgármester-helyettesüket is ejtették.

A DK viszont nem vacakol egyéni döntésekkel: az egész V. kerületi szervezetüket felfüggesztették, benne a Tiéd a Belváros-frakció azon három tagjával, akik szintén nem kívánják Juhász Péter polgármesterjelöltségét támogatni, mert közel öt év közös munkája és eredménye fontosabb számukra

– húzta alá a bejegyzésében a polgármesterjelölt. Azzal zárta sorait, hogy a Tiéd a Belváros csapatában továbbra is számítanak mindannyiukra.

Mint ahogy azt az Index megírta, április 15. és 18. között ellenzéki előválasztást tartanak a főváros V. kerületében. Az online vagy személyes voksoláson Kovács Alex Gábor és Juhász Péter között lehet majd választani, hogy melyikük legyen a jelenlegi fideszes polgármester kihívója.

Április 4-én a Momentum két tagja önként távozott a pártból, amiért szerintük a vezetőség nem határolódik el a NER-hez kötődő, álellenzéki ferencvárosi polgármestertől, Baranyi Krisztinától. A politikai csatározásról szóló összefoglalónkat itt olvashatja.

Rovatok