Index Vakbarát Hírportál

Új miniszteri biztost nevezett ki a honvédelmi miniszter

2024. április 9., kedd 15:09

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokát miniszteri biztossá nevezi ki. A honvédelmi miniszter szerint a Magyar Honvédség kultúraváltáson megy keresztül.

Ahhoz, hogy a Magyar Honvédség maradéktalanul betölthesse küldetését, a 21.századi, high-tech eszközökön kívül elengedhetetlen a több mint ezeréves hadtörténelmünkből fakadó katonai hagyományok élővé tétele a hadsereg mindennapi életében – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint.

„A múltunk alapján a jelen katonai identitását is meg akarjuk erősíteni, ez a honvédség korszakváltásának új eleme” – jelentette ki a miniszter.

„Katonai hagyományainkat az ősi harcos erényeket gyakorló magyar katonák nemzedékeinek hivatástudata, bátorsága és helytállása teremtette, mindez a maiak számára követendő példát és értékrendet jelent. Ezen hagyományok és értékrend tisztelete és gyakorlása képezi a katonai identitást, mely egyben a Magyar Honvédség szellemiségét is jelenti” – teszi hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Mint írják, ennek a nagyon sajátos és egyedi eszmekörnek tudományos igényű rendszerbe foglalására, újjáélesztése módszertanának és szemléletmódjának kidolgozására a honvédelmi miniszter miniszteri biztost nevez ki Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében.

A katonai identitásért felelős miniszteri biztos tevékenységének legfőbb célja, hogy az évszázadokon át méltán híres magyar harcos szellemet adaptálja a jelen és a jövő kihívásaira felkészülő Magyar Honvédségre, hogy nemzeti haderőnk önazonossága úgy testületként, mint az egyes honvédek esetében kizárólag ebből fakadjon.

Mindennek érdekében a miniszteri biztos legfőbb feladata a Magyar Honvédség hagyományainak megerősítéséhez szükséges átfogó és egységes koncepció kidolgozása és gyakorlati érvényre juttatásának megtervezése. Ez magában foglalja az ehhez szükséges történeti kutatások kezdeményezését, azok összehangolását, majd az eredmények szakmai véleményezését és támogatását.

A miniszteri biztos ezen kívül – a magyar katonai hagyományok figyelembevételével – közreműködik a Magyar Honvédség egyenruházatát, kitüntetési és jelképrendszerét, alakiságát, a honvédzenekarok és a katonazene szerepének növelését, az alakulatok és laktanyák névadását, a katonai ünnepségeket, valamint a honvédtiszt- és altisztképzés reformját, és a honvédelmi nevelést érintő történészi feladatokban – olvasható a közleményben.

Rovatok