Index Vakbarát Hírportál

A honvédelmi miniszter szerint jó most katonának lenni

2024. április 10., szerda 16:13

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerdán a Kiskunhalasi Szakképző Centrum Dékáni Árpád Technikumban mondott beszédet, melyben kifejtette, hogy a Magyar Honvédségben most korszakváltás zajlik, így most jó katonának lenni. A korszakváltás, melyről a miniszter beszélt, a haderőfejlesztési program keretében indult el 2015-2016 környékén és az elmúlt két évben gyorsult fel – írja az MT

A honvédelmi miniszter a Bács-Kiskun vármegye nyolc kadétiskolájából érkező, több mint 150 területvédelmi tartalékos szerződésének ünnepélyes aláírása alkalmából hangsúlyozta, hogy a világban jelenleg zajló történések megkövetelik a magyar haderő fejlesztését, hogy az szükség esetén megvédje a magyar emberek életét, vagyonát és kultúráját.

Kiemelte, az Ukrajnában dúló háború miatt jelentősen romlott az ország biztonsági helyzete az elmúlt két évben, ezért Magyarországnak nagy szüksége van a magyar családok és a magyar társadalom aktív támogatására az előttünk álló feladathoz.

A területvédelmi tartalékosok szolgálata éppen ezért fontos és szükséges is

– húzta alá.

Emlékeztetett, hogy a Magyar Honvédség átfegyverzése megkerülhetetlen. Ennek érdekében folyamatosan érkeznek a legmodernebb eszközök, emellett minden erővel fejlesztik az ehhez kapcsolódó, valamint a katonákat kiszolgáló környezeti infrastruktúrát. A Magyar Honvédség szervezeti átalakulását ugyancsak lényegesnek nevezte.

Elmondása szerint az egyik legfontosabb változtatás a kétkomponensű haderő kialakítása. Az egyik komponens az ország több településén, támaszpontszerűen működik a lehető legjobb felszereltségű és a legmagasabb kiképzettségi szintű hivatásos haderő, ahova érkeznek döntően az új eszközök mind a légierőt, mind a szárazföldi erőket, mind a különleges műveleteket tekintve. A másik komponens pedig a területvédelmi tartalékosok, akik az egész országot kapillárisszerűen behálózó hét területvédelmi ezredbe, az alattuk szervezett zászlóaljakba és századokba tartoznak. Az állomány nagy része helyben toborzott, helyben kiképzett, és részükre a hivatásos haderőtől eltérő, azt kiegészítő feladatrendszert alakítottak ki.

A miniszter hangsúlyozta, hogy olyan feladatokat végez a megújuló magyar haderő, amelyet harminc éve nem tehetett meg, az elmúlt év végén például Adaptive Hussars 23 elnevezéssel nagyszabású nemzetközi hadgyakorlatot rendeztek az országban. Emellett nem létező vagy rég elfelejtett képességeket élesztettek újjá, így ma már Magyarországon PzH 2000 önjáró lövegeket használó tüzérosztály is működik. Módosítást hajtottak végre a Aláhúzta, hogy a toborzási folyamatban is módosítást hajtottak végre.

Szalay-Bobrovniczky beszámolt a katonai identitásért felelős miniszteri biztos keddi kinevezéséről is, akinek az lesz a feladata, hogy az évszázadokon át méltán híres magyar harcos szellemet adaptálja a jelen és a jövő kihívásaira felkészülő Magyar Honvédségre.

Rovatok