Index Vakbarát Hírportál

Magyarország működését meghatározó kérdésről döntött a parlament

2024. április 10., szerda 10:59

Az Országgyűlés szerdai ülésén a képviselők 135 igen, 47 nem szavazattal a veszélyhelyzet meghosszabbításának lehetősége mellett döntöttek.

„A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló 2022. évi XLII. törvény módosításáról” – ezzel a címmel nyújtott be javaslatot Tuzson Bence igazságügyi miniszter.

A javaslatban kifejtették, hogy „a Hazánk szomszédságában zajló orosz–ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is. A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez Hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét”. 

Annak biztosítása érdekében tehát, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit, a Kormány a veszélyhelyzet további 180 nappal történő meghosszabbítására tesz javaslatot

– derült ki a dokumentumból. A döntés értelmében az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet 2024. november 19-ig meghosszabbítsa.

2020 óta veszélyhelyzet

Lassan négy éve élünk különleges jogrendben. 2020 márciusában a Covid–19 miatt állt át az ország veszélyhelyzeti, majd 2022 májusától az orosz–ukrán háború következtében háborús veszélyhelyzeti üzemmódra – írtuk korábbi cikkünkben.

Az Országgyűlés legutóbb novemberben hatalmazta fel a kormányt a veszélyhelyzet 180 napos, 2024. május 23-ig történő meghosszabbítására.

A parlament hétfői ülésén Orbán Viktor miniszterelnök személyesen válaszolt az ellenzéki képviselők kérdéseire, sőt Polt Péter legfőbb ügyész megszólalt a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételről. Ráadásul Matolcsy György jegybankelnöknek is volt egy emlékezetes mondata.

Rovatok