Index Vakbarát Hírportál

A csaknem harminc fokos hőség után kegyetlen lehűlés jön

2024. április 11., csütörtök 20:16

Jövő hét elején egy hidegfront vet véget a nyárias időjárásnak, a melegrekordoknak és a szárazságnak. Főleg az Alföldnek van szüksége csapadékra, amelyet – az előrejelzések szerint – jövő hétfőn vagy kedden meg is kap bőségesen. Az őszi vetések egyelőre rendben vannak, viszont a tavaszinak nagy szüksége van az esőre.

Az április eleji, többször nyáriasan meleg és száraz idő után a jövő héten jelentős lehűlés és több-kevesebb csapadék is várható, amire főleg az Alföldön hatalmas szükség lenne, mert ott a talaj felső 20 centiméteres rétege kritikusan száraz – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Eszerint a hőmérséklet csúcsértéke a múlt hét második felében emelkedett meg, és 25 fok körüli, majd afeletti csúcsértékek voltak jellemzők, de szerdán a Dunántúlra hűvösebb légtömeg érkezett.

Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet napi átlaga több mint két hete meghaladja a kukorica vetéséhez szükséges 10 fokos küszöbértéket, jelenleg 15 fok körül, sokfelé kissé afelEtt alakul.

A múlt héten csütörtökön és pénteken az északi területeken volt kisebb eső, zápor, azóta azonban országszerte száraz az idő. A 90 napos csapadékmennyiség csaknem az egész országban hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, az Alföldön ez a 30–60 millimétert is eléri.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. Az őszi vetések országszerte, a mélyebb talajrétegekben még az Alföldön is bőségesen találnak nedvességet, ugyanakkor a tavaszi vetésekhez az Alföldön igen nagy szükség lenne csapadékra, a magágy előkészítéséhez és a csírázáshoz jelenleg túl száraz a talaj. Sokféle gyümölcsfa már elvirágzott, több jelenleg virágzik, ezekre a száraz, meleg idő kedvező – jegyezték meg.

Az előrejelzés szerint vasárnapig marad a nyarat idéző száraz, meleg idő, majd hétfőn északon már várható eső, zápor, zivatar, és erős lehűlés kezdődik, keddtől pedig borongós, szeles, többször csapadékos időRE SZÁMÍTHATUNK.

A jövő hét közepéig a csapadék mennyisége nagy területen meghaladhatja a 10, helyenként a 20 millimétert, ugyanakkor lehetnek olyan országrészek is, amelyek kimaradnak a nagyobb esőből. A hőmérséklet szerdára 10–15 fokra esik vissza. A sok felhő és szél miatt a jövő hét közepéig még nem várható erős éjszakai lehűlés, de a jövő hét második felében már lehetnek derült, fagyveszélyes éjszakák – írta meg az MTI.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok