Index Vakbarát Hírportál

Csató Gábor: A tervek szerint néhány hónapon belül Budapesten is indul az új ügyeleti rendszer

2024. április 11., csütörtök 07:19

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor a mentők helyzetéről, a háziorvosi szerződésekről és az új ügyeleti rendszert felkeresők ellátandó problémáinak súlyosságáról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az új alapellátási ügyeleti rendszer tavaly februárban indult el az Országos Mentőszolgálat közreműködésével és koordinációjával.

Csató Gábor főigazgató szerint a magyar egészségügyi ellátórendszer elmúlt évtizedének a legnagyobb átalakítását hajtották végre egy év alatt, hiszen Budapest kivételével most már a teljes országot egységesen az Országos Mentőszolgálat által szervezett alapellátási ügyeletben látják el a háziorvosi rendelési időn kívül.

A mentősök főigazgatója szerint az új ügyeleti rendszer célja az, hogy a betegek számára az ország minden pontján ugyanolyan színvonalú legyen az ellátás, ezt szolgálja a bevezetett új, egységes 1830-as hívószám is. Egymás mellett ülnek a 104-es és a 1830-as szám mentésirányítói, és ha szükséges, azonnal a mentőket tudják indítani, és nem kell az ügyeleti ellátásban várakozni.

A főigazgató úgy látja eddigi tapasztalatai alapján, hogy a rendszert eddig felkereső 500 ezer beteg adata alapján az ellátások 95 százaléka háziorvosi kompetenciába tartozik.

A betegek 95 százaléka olyan panaszokkal fordul a mentőszolgálathoz vagy az ügyelethez, hogy vagy semmilyen egészségügyi ellátandó problémája nincsen, vagy minimális egészségügyi ellátandó problémája van

– mondta Csató Gábor, példaként a gyógyszerfeliratást és a lázcsillapítást említve.

Csató Gáborral a közelmúltban az Index is interjút készített, amelyet ide kattintva olvashatnak el. 

Rovatok