Index Vakbarát Hírportál

Döntött az Európai Parlament Donáth Anna mentelmi jogáról

2024. április 11., csütörtök 13:34

Hiába indítványozta Polt Péter Gurmai Zita országgyűlési képviselő és Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését tavaly decemberben, azt az Európai Parlament Jogi Bizottsága végül egyhangúlag elutasította.

Az Európai Parlament nem adja ki a Momentum EP-képviselőjének, Donáth Annának a mandátumát, erről döntött csütörtökön a parlament Jogi Bizottsága (JURI) egyhangú állásfoglalással – számolt be a Magyar Hang

A döntés előzménye, hogy csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a legfőbb ügyész indítványt tett Gurmai Zita országgyűlési képviselő és Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére tavaly decemberben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a nyomozó hatóság tagjai még 2022. február 21-én egy Budapest VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek az Iványi Gábor neve által fémjelzett Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházánál.  

Az ügyészség akkori közleménye szerint a politikusok a „pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták”, és „az erőszakos cselekményüket akkor hagyták abba”, amikor megérkeztek a rendőrök. 

Egyértelműen politikai koncepciós eljárásnak tartom az ügyészség vádját, éppen úgy, mint az Iványi Gábor ellen folyó eljárást is

– mondta Donáth Anna a lap megkeresésére, hozzátéve, hogy felvételek bizonyítják, nem történt erőszak senkivel szemben.

A Momentum elnöke állítja, hogy a tömeg nyomta őket befelé, a NAV-osok pedig a tömeget kifelé, ők pedig csak megpróbálták békésen védeni Iványi Gábort. 

A politikus a JURI-bizottság döntését is kommentálta: arról írt, hogy még annak a jelentéstevője, Gilles Lebreton, a szélsőjobboldali Le Pen pártjához tartozó francia képviselő is úgy fogalmazott, hogy erős a gyanú, hogy az ő politikai ellehetetlenítése a cél.

Rovatok