Index Vakbarát Hírportál

Fülesbagoly-fiókára bukkantak a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetnél

2024. április 11., csütörtök 10:22

Egy, a frissen nyírt fűben lapuló erdei fülesbagoly-fiókára lettek figyelmesek a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai hétfőn délután. A madár előbb egy kartondobozba, majd Kőszegre, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Chernel-kerti Madárvédelmi Központjába került.

Az intézet munkatársai az A5-ös épület előtti zöld területen figyeltek fel a frissen nyírt fűben lapuló madárra.

A repülni még nem tudó bagolyfiókát Németh Richárd őrmester „terelte be” egy kartondobozba, majd az Egészségügyi Osztály munkatársai telefonáltak a kőszegi Chernel-kerti Madárvédelmi Központba, ahonnan elindult a segítség – tájékoztatta közleményben szerkesztőségünket a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

A bagolyfiókát Kovács Balázs törzszászlós adta át Kutschi Péternek, az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelőjének.

Mint azt Kutschi Pétertől kedden délelőtt megtudtuk: az erdeifülesbagoly-fiókáról – amely feltehetően az egyik fáról pottyant le a fűbe – a kőszegi Chernel-kerti Madárvédelmi Központban gondoskodnak, segítik a természetes körülményekhez történő fokozatos alkalmazkodását, és ha eljön az ideje, szabadon engedik.

A madármentők munkáját akár párhuzamba is állíthatjuk a büntetés-végrehajtási intézetben végzett reintegrációs tevékenységgel, hiszen ahogy a börtönben a szabadulás utáni életre készítik fel a fogvatartottakat, a Chernel-kertben dolgozó szakemberek is folyamatosan szoktatják a madarakat a szabad élethez – áll a közleményben.

Rovatok