Index Vakbarát Hírportál

Orrvérzésre, fejfájásra, hányingerre panaszkodtak az iváncsai akkumulátorgyár dolgozói

2024. április 11., csütörtök 10:47

Leállították a termelést, és kiürítették az iváncsai akkumulátorgyárat, miután a dolgozók orrvérzésre, fejfájásra és hányingerre panaszkodtak. Az eset még március közepén történt, az egyik éjszaka.

Március közepén az egyik éjszakai műszakban a dolgozók erős, szúrós szagra lettek figyelmesek, amit egyből felismertek, és jelezték a műszakvezető felé. A dolgozókat ekkor kiküldték az üzemből – számolt be az RTL Híradó két névtelenséget kérő dolgozóra hivatkozva.

„Mi már csak a műszakvezető utasítását hallottuk, hogy az üzemrészben elektrolitszivárgás van, és el kell hagynunk az üzemrészt. A kantinban gyülekeztünk, illetve aki nagyon ki volt téve ennek az elektrolitszagnak, ő a nyitott ablaknál próbált egy kis friss levegőhöz jutni” – mondta az egyikük.

A beszámoló szerint ezt követően visszamentek dolgozni, de később a gyártósoron többen is rosszul lettek: fejfájást, hányingert, orrvérzést tapasztaltak. A dolgozók beszámolója szerint a panaszosok hajnali 3 körül látogatták meg az üzemorvost, aki megállapította, hogy nagy valószínűséggel vegyszeres mérgezés történt, de mentőt nem hívtak hozzájuk.

A termelést ezután állították le, és a műszakban már nem is indult újra. A dolgozók szerint gyártástechnológiai hiba történt, míg a megyei katasztrófavédelem azt közölte, hogy hivatásos katasztrófavédelmi szervhez nem érkezett ilyen bejelentés.

A cég a Híradó megkeresésére azt válaszolta, hogy abban a műszakban 9 dolgozót küldtek üzemorvosi vizsgálatra, ők a szúrós szag miatt panaszkodtak. Mint írták, a kellemetlen szag amiatt keletkezhetett, mert éppen akkor karbantartási munkákat végeztek az egyik berendezés szivattyúján. Majd a házon belüli tűzoltók irányításával a területen dolgozókat evakuálták, és a munkát ideiglenesen felfüggesztették.

Ezt követően a levegő minőségét is megvizsgálták, amellyel nem volt probléma, azt a cég viszont cáfolta, hogy elektroszivárgás történt volna, és hozzátették, hogy mind a 9 beteg másnap már tudta folytatni a munkát.

Rovatok