Index Vakbarát Hírportál

Rárontott egy felügyelet nélkül hagyott rottweiler egy vakvezető kutyára Zuglóban

2024. április 11., csütörtök 10:14

Egy felügyelet nélküli rottweiler jellegű kutya nekirontott egy vakvezető kutyának a XIV. kerületi Zuglóban, ahol egy látássérült anya a gyerekeivel próbált eljutni az iskolába. Szerinte nem kaptak érdemi segítséget a rendőrségtől, a vérző állatot gyalog vitték el a legközelebbi állatorvoshoz, majd az Állatorvostudományi Egyetemre, ahol megműtötték. A BRFK reagált a hírre.

Rárontott egy vakvezető kutyára és látássérült gazdájára Budapest XIV. kerületében egy felügyelet nélkül hagyott nagy testű, rottweiler jellegű kutya. A kutya fülét össze kellett varrni, és jelenleg sincs túl a megrázkódtatáson, ugyanis nap mint nap ugyanazon a környéken kell elhaladnia – közölte a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola. 

Csütörtök reggel 8 óra előtt a Csömöri út és a Miskolci út kereszteződése közelében a látássérült Katalin két gyermekével és Zenit nevű vakvezető kutyájával tartott a gyengénlátók iskolájába, amikor az utcán megtámadta őket egy rottweiler jellegű kutya.

A történtek ellenére a fiúk nem hagyták magára az állatot, hanem megfékezték a veszélyes rárontó kutyát. Bátorságuknak köszönhető, hogy nem lett nagyobb baj. A kutyát végül visszavitték abba az autószerelő műhelybe, ahonnan valószínűleg kiszabadult, de az ott dolgozók semmit sem reagáltak az esetre, sőt az állat nem is maradt ott, mint elmondták, kiszaladt az útra. 

Zenit csúnyán megsérült, a fülét össze kellett varrni. Borzasztó, mit élt át. A két fiam mentette meg az életét, jobb nem belegondolni, hogy mi lett volna, ha nincsenek velem. Ágost gyengénlátó, vagyis jobban lát, mint én. Én aliglátó vagyok. Barna jól lát, szerencsére velünk volt, mert egy iskolába járnak. Az ilyen kemény kutyatámadás egy látót is váratlanul ér, hát még egy látássérültet

– számolt be a megtámadott látássérült nő, aki azt mondta, sokkos állapotba került a támadástól. 

A nő arról is beszámolt, hogy az eset után hívta a rendőröket, de tőlük érdemi segítségre nem számíthattak, gyalog mentek el a legközelebbi állatorvoshoz, majd az Állatorvostudományi Egyetemre, ahol végül megoperálták az állatot. Innen vezette haza a gazdáját a bódult állapotban lévő kutya. 

A látássérült nő úgy gondolja, joga van a testi épségének veszélyeztetése nélkül, biztonságban közlekednie vakvezető kutyájával, ezért örült volna, ha a rendőrség megpróbálja megkeresni az állatért felelős gazdát, de legalábbis hagyják, hogy megtegye a feljelentését. 

Volt már néhány hasonló élményem a rendőrökkel, és úgy tapasztaltam, kifejezetten nem szeretnek látássérült panasztevőkkel bajlódni, mert két tanúval és videófelvétellel kellene rögzíteni a feljelentést, amiről igyekeznek lebeszélni minket

– mondta a kutya gazdája. 

Az esetről beszámoló Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője, Komondi Piroska azt írta, hogy a támadás következményeinek felmérése folyamatban van. 

A BRFK Kommunikációs Osztálya az Indexnek eljuttatott közleményben reagált a hírre.

Mint írják, egy látássérült nő 2024. április 8-án reggel tett bejelentést a 112-es segélyhívón, mert vakvezető kutyáját egy kóbor kutya megtámadta. „A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központ ügyeletese rendőrt küldött a helyszínre, hogy vegye fel vele a kapcsolatot, a hölgy azonban nem várta meg, mert állatorvoshoz vitte kutyáját. A nap folyamán a nő személyesen ment be a XIV. Kerületi Rendőrkapitányágra, ahol elmondta, hogy az esetet bejelentette a hatáskörrel rendelkező jegyzőnél. A kapitányságról járőrt küldtek a kutyatámadás helyszínére, de a kóbor állatot nem találták. A zuglói rendőrök azóta is voltak adatot gyűjteni a környéken, valamint újra felvették a kapcsolatot a bejelentővel”  – olvasható a közleményben. Az ügyben veszélyeztetés kutyával szabálysértés miatt indult eljárás.

Rovatok