Index Vakbarát Hírportál

A Rákosrendezőre tervezett beruházásról tárgyalnak a képviselők

2024. április 11., csütörtök 07:20

Több törvényt is módosít az Országgyűlés a parlamenti honlapon olvasható napirend szerint, ami csütörtök reggel 9 órakor kezdődik. Többek között a rákosrendezői beruházásról szóló nemzetközi megállapodást is tárgyalják.

A rákosrendezői beruházásról szóló nemzetközi megállapodást tárgyalja csütörtökön az Országgyűlés, amelynek napirendjén az ingatlan-nyilvántartással, az anyakönyvezéssel és a honvédek jogállásával összefüggő javaslatok is szerepelnek.

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor kezdődik. Egyebek mellett az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetésével függ össze az első napirendi pont, az egyes ingatlan-nyilvántartási tárgyú és kapcsolódó törvények módosítása.

Az egyes anyakönyvezéssel összefüggő törvények módosítására vonatkozó kormányzati javaslat rögzítené, hogy az elektronikus anyakönyvbe magyar állampolgárnak két utónevet lehet bejegyezni.

A képviselők megvitatják az egyes agrártárgyú törvények módosítását, amely 23 ágazati jogszabályt módosít.

Napirenden szerepel a honvédek jogállásával összefüggő törvények kormány által kezdeményezett módosítása is. Az indoklásban emlékeztetnek arra, hogy júliustól törvény helyett kormányrendelet szabályozza a honvédek jogállását, ezért a mostani változtatásnak az a célja, hogy biztosítsa a jogrendszer koherenciáját, például a köztársasági elnök jogköreit továbbra is törvényben fogják szabályozni.

Két külügyi tárgyú törvényt is tárgyalnak a képviselők.

Az egyes külügyi tárgyú törvények módosítása alapján a köztársasági elnök a külügyminiszter javaslatára rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozhat – megbízatásának idejére – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar állampolgárságú állandó és egyéni teljes jogú tagjának.

A Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetése a rákosrendezői beruházás alapjait teremti meg. Az egyezmény alapján a magyar állam vállalja, hogy infrastruktúra-fejlesztési projektet valósít meg, míg az Egyesült Arab Emirátusok azt vállalja, hogy egy általa megjelölt gazdasági társaságon keresztül az ingatlanon beruházást hajt végre.

Rovatok