Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan Magyarországra érkezik a honvédség új, különleges repülőgépe

2024. április 11., csütörtök 09:30

A február 8-ai első felszállása után utolsó fázisához ért a KC–390 katonai szállító-repülőgép tesztelése, amely során többek között NATO-kommunikációs eszközöket is beépítenek. Az utolsó munkálatokat Brazíliában végzik majd el. A Magyar Honvédség 2024-ig két ilyen repülőgépet szerez be.

Április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC–390 katonai szállító-repülőgép – tájékoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön az MTI-t.

Mint ahogy korábban az Index megírta, a KC–390 típussal a Magyar Honvédség a katonai légi szállítás terén eddig nem látott képességek birtokosa lesz.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a repülőgép 2024. február 8-i első felszállása után megkezdett tesztelési menetrend az utolsó fázisába lépett, a gyártási folyamat befejező szakaszában földi és légi teszteket végeznek.

A tesztelés jelenlegi szakaszában speciális, NATO-kommunikációs eszközök beépítése és ezek validációja történik, majd a munkálatok befejezésére visszatér Brazíliába – tette hozzá.

A miniszter elmondta: a repülőgép jelenleg még nem magyar lajstrom alatt repül. Hivatalos átadása, ezzel együtt magyar lajstromba kerülése őszre várható.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: a mobilitás minden haderő alapvető igénye, amely egyre nagyobb mértékben teszi szükségessé a légi szállítás fejlesztését is. Nem csupán a logisztikai támogatás gyorsasága, hanem – figyelembe véve Magyarország távoli küldetésekben történő aktív szerepvállalását – a személyi állomány és az utánpótlás egyre nagyobb távolságba való kijuttatása indokolja a kor színvonalának megfelelő, nagy szállítókapacitással rendelkező katonai szállító-repülőgépek alkalmazását.

A Magyar Honvédség (MH) az AN–26-os katonai szállító-repülőgépek hadrendből történő kivonása és az egyre növekvő katonai szállítási igények nyomán 2024-ig két Embraer KC–390 típusú szállító-repülőgépet szerez be, amelyekkel az MH újabb képességgel bővül a katonai légi szállítás terén.

Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes géptípus magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, valamint intenzív ellátásra szoruló betegek, sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is. A két szállító légi jármű tervezetten 2024 végéig érkezik véglegesen Magyarországra – közölte a miniszter.

Rovatok