Index Vakbarát Hírportál

Hende Csaba a családi pótlék emeléséről: Aki nem dolgozik, az ne is egyék

2024. április 13., szombat 06:22

A családi pótlék összegét duplájára emelné az ellenzék, ám a törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége leszavazta a javaslatot – Hende Csaba, a testület elnöke sem értett egyet vele.

A 2008 óta változatlan összegű családi pótlék emelése volt a téma a törvényalkotási bizottság április 4-i ülésén, ugyanis Kanász-Nagy Máté és Ungár Péter LMP-s képviselők azt kezdeményezték, hogy emeljék meg a juttatást. A javaslatot az ellenzék támogatta, de a kormánypárti többség leszavazta.

Az emelésről szóló felvetéssel pedig a testület fideszes elnöke, Hende Csaba sem értett egyet – írja az rtl.hu egy jegyzőkönyv alapján. Ennek tartalma szerint a kormánypárti politikus azt mondta, hogy a Népjóléti Bizottság március 5-i ülésén hosszan vitatták meg a kérdést, és kiderült, hogy a Fidesz–KDNP és a baloldali pártok között nagy véleménykülönbség van a családi pótlék kérdésében.

Amikor 4 millió 700 ezer a foglalkoztatottak száma, történelmi csúcsponton vagyunk, amikor munkaerőhiány van az ország szinte minden területén szinte minden ágazatban [...]. Akkor tehát természetesen mindenkinek módja van, aki dolgozni akar, hogy dolgozzon, és el is várható mindenkitől, hogy dolgozzon, mert aki nem dolgozik, az ne is egyék

– fogalmazott Hende Csaba.

A kijelentésre Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hívta fel a figyelmet, és azt ígérte, hogy ha pártja kormányra kerül, megduplázzák a családi pótlékot, és amennyiben Orbán Viktor június 9-én az EP-választáson elveszíti a többséget, akkor már másnap előrehozott választást fognak követelni, hogy ne kelljen 2026-ig várni a kormányváltással – írták.

A családi pótlék összege:

Rovatok