Index Vakbarát Hírportál

2050-re klimasemlegessé válna a MÁV

2024. április 13., szombat 06:25 | aznap frissítve

Egy európai vasúti rendezvényen mikrofon elé lépett Hegyi Zsolt, a MÁV vezérigazgató-helyettese, aki a vasúti közlekedés zöld jellegére és környezetvédelmi előnyeire hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy még számos fejlesztésre van szükség annak érdekében, hogy a vasút méltó konkurenciája legyen a repülésnek.

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt, melyen felszólalt Hegyi Zsolt, a MÁV-Start szolgáltatásfejlesztési- és értékesítési vezérigazgató-helyettese is – számolt be az MTI. Beszédében a fenntartható és zöld vasúti közlekedés környezetvédelmi előnyeit hangsúlyozta a vasútnál kilencszer szennyezőbb repüléssel szemben.

Rámutatott, hogy a nemzetközi vasúti közlekedésben még mindig sok a hiányzó kapcsolat, ami miatt egyes esetekben a határon átnyúló közlekedés még mindig nehézkes. Az eltérő infrastruktúra, szakpolitikák és közlekedési stratégiák miatt a nemzetközi vasúti közlekedés javítása kihívást jelent – állapította meg.

A nemzetközi turizmusban a vasúton történő utazás aránya 2016-hoz képest várhatóan megduplázódik, és ez a növekedés főként Európából származik. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a vasúti ágazat kibocsátása kilencszer alacsonyabb, mint a légi közlekedésé,

ezért az európai Green Deal céljainak elérésében a vasútnak a megoldás részének kell lennie.

Szerinte a vasút fenntartható közlekedési mód, és a vasúti ágazat is arra törekszik, hogy zöldebbé váljon. Így a CER és az UIC fenntarthatósági stratégiájával összhangban a magyar vasúttársaság is úgy döntött, hogy 2050-re klímasemlegessé válik.

Beszédében kitért arra is, hogy mivel Európa a nemzetközi turisztikai utazások legnagyobb kiindulási helye és legnagyobb célpontja is, és egyúttal a nemzetközi forgalom jelentős átszállási, átrakodási csomópontja, Európa marad a nemzetközi turizmus legnagyobb szén-dioxid kibocsátója.

Ennek elkerülése érdekében Európának kiterjedt, megbízható és gyors eljutást biztosító vasúti hálózatra van szüksége, amely jobb összeköttetést teremt a turisztikai célpontok között, és a turistáknak jobb mobilitást biztosít országaink között. A vasúti szolgáltatások használatának ösztönzése és növelése érdekében elengedhetetlen mind az infrastruktúra, mind a gördülőállomány fejlesztése.

A saját üzemeltetésű Adria IC példája kapcsán megemlítette, hogy hálókocsikkal és fekvőhelyes kocsikkal az 1000-1500 kilométeres körzetben történő vasúti utazás is nyereségessé válhat. Kiemelte, hogy az éjszakai vonatok alapvető szerepet játszanak a nemzetközi városi turizmus erősítésében Európában, az utasok száma évről évre jelentősen nő. A MÁV-Start által a nyári szezonban Budapest és Split között üzemeltetett Adria IC-t tavaly már több mint 13 ezren vették igénybe.

Rovatok