Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor az iráni dróntámadásról: Tegnap éjjel bekövetkezett az, amitől tartottunk

2024. április 14., vasárnap 20:02

Orbán Viktor miniszterelnök a Védelmi Tanács ülése után utasította a belügyminisztert és a terrorelhárítást, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják, majd azt is közölte, kedden Brüsszelbe utazik, hogy az európai vezetőkkel áttekintse a kialakult helyzetet.

Utasítást adtam a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a védelmi tanácskozás után.

„Tegnap éjjel bekövetkezett az, amitől tartottunk. Irán drónokkal és rakétákkal megtámadta Izraelt. A támadást elítéljük, a támadás azonban azzal fenyeget, hogy államközi háború dúlja fel az egész Közel-Keletet, ez pedig fenyegetést, súlyos fenyegetést jelent az egész világra, benne Magyarországra is” – fogalmazott a kormányfő a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Orbán Viktor elmondta, hogy azért hívta össze a Védelmi Tanácsot, hogy „számot vessünk a konfliktus Magyarországra gyakorolt nemzetbiztonsági és gazdasági következményeivel”.

Utasítást adtam a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják. Kedden pedig Brüsszelbe utazom, ahol az európai vezetőkkel áttekintjük a kialakult háborús helyzetet 

– fogalmazott, hozzátéve, hogy „mindent meg kell tennünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát”.

Mint megírtuk, Irán több mint 300 drónt és rakétát indított útnak Izrael ellen szombat éjszaka óta. Az akció válaszlépés volt az Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket.

Az éjszakai támadásról azóta az is kiderült, hogy pontosan hány eszközzel támadta Irán Izraelt, illetve hogy Izrael a drónok és rakéták 99 százalékát kivédte, és több másik állam is segített ebben. Az izraeli kormányfő  televíziós beszédet mondott arról, hogy legyőzik az ellenséget. Az Egyesült Államok is reagált a fejleményekre, de ugyanígy tettek a világ vezető politikusai is, míg Szijjártó Péter közölte a magyar álláspontot.

A szakértők szerint nem valószínű, hogy a közel-keleti háború tovább fog eszkalálódni. Irán most nyilvánvalóvá tette, hogy ő mozgatja a háttérből a szálakat. A konfliktus megoldását leginkább az segítené, ha Netanjahu lemondana. Erről beszélt az Indexnek Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő és Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Rovatok