Index Vakbarát Hírportál

Nem indulhat népszavazás akku-ügyben, Alkotmánybírósághoz fordulnak Sóskúton

2024. április 14., vasárnap 08:52

Megtámadták a sóskúti civilek és az önkormányzat helyi népszavazási kezdeményezését az akkumulátorfeldolgozó üzemről, a kérdést a törvényszék nem hitelesítette. A sóskúti önkormányzat alkotmányossági felülvizsgálatot kezdeményezve az Alkotmánybírósághoz fordul, a civilek az önkormányzat határozatára várnak.

A Budapest Környéki Törvényszék nem hitelesítette a sóskúti civilek és az önkormányzat helyi népszavazási kezdeményezését az akkumulátorfeldolgozó üzemről. Az önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul, a civilek pedig az önkormányzathoz: szerintük ugyanis ha határozatban mondaná ki a testület az akkumulátorfeldolgozó elutasítását, az megakadályozhatná a beruházást a népszavazástól függetlenül is.

Sóskúton az akkumulátor-feldolgozó üzem egy használaton kívüli épületben kapna helyet. Korábban felmerült, hogy kiemelt beruházássa nyilvánítaná az üzem létrehozását a kormány, február végén azonban Lázár János miniszter azt mondta, hogy az nem felel meg az ehhez szükséges feltételeknek. Ha kiemelt beruházássá nyilvánították volna, akkor az üzem beindítását a népszavazás sem akadályozhatta volna meg, így helyiek reménykedhettek abban, hogy a sóskútiak dönthetnek arról, mi legyen a falujukban.

Nem indulhat népszavazás

A helyi választási bizottság jóváhagyta a beruházásról szóló népszavazást. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?” – így szólt a népszavazási kérdés.

Két órával a határidő lejárta előtt egy helyi lakos ügyvédje útján megtámadta a határozatot, arra hivatkozva, hogy az nem egyértelmű – derül ki az RTL híradójából.

A kérelmezőnek az volt a kifogása a megfogalmazással szemben, hogy nem egyértelmű, mire vonatkozik a kérdés, nem tisztázott a különböző tagmondatok viszonya, valamint lehet olyan kimenetele a népszavazásnak, amelynek foganatosítása nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik – írja a Mérce.

A kérelmet a törvényszék alaposnak, az indoklást helyesnek ítélte, így a korábbi döntést felülbírálta.

„A népszavazási kérdés több részkérdésből áll, és a választópolgárok számára többféleképpen értelmezhető” – áll a Budapest Környéki Törvényszék határozatában, amely végül nem hitelesítette a referendumot.

Az önkormányzat Alkotmánybírósághoz fordul, a civilek meg az önkormányzathoz

Az önkormányzat alkotmányossági felülvizsgálatot kezdeményezve az Alkotmánybírósághoz fordul.

Azonnal összehívtuk a képviselőtestületet, a testület azonnal összeült, és döntöttünk, hogy Alkotmánybírósághoz fordulunk. Ez a legrövidebb. Lehetne itt újra kezdeményezni más kérdésekkel, csak akkor újra hónapok telnek el... Itt azért az Alkotmánybíróságnak van egy válaszadási határideje 

– fogalmazott König Ferenc, Sóskút polgármestere.

A korábban Alsózsolcára, majd Sóskútra tervezett akkuüzem ellen a Sóskúti Civil Kör már hónapok óta tiltakozik. Januárban annyian mentek el az egyik közmeghallgatásra, hogy be sem fértek a terembe, egy másik pedig botrányba fulladt, egy rendőrautóban távozott a helyszínről a polgármester. A kormány a bíróság döntése után az RTL kérdéseire annyit válaszolt, hogy „a lakosok félelmeit minden esetben meg kell hallgatni, és azokra konkrét válaszokat kell adni”.

Az önkormányzathoz fordultak a civilek:

szerintük ha határozatban mondaná ki az akkumulátorfeldolgozó elutasítását a testület, az megakadályozhatná a beruházást a népszavazástól függetlenül is.

„Azt szeretnénk elérni, hogy az önkormányzat hozza meg azt a döntést, amit a népszavazás hatására meghozott volna: ha elutasítottuk volna az üzem idetelepítését, arra kellett volna egy önkormányzati határozatot hozniuk” – fogalmazott Kormányi Zsolt, a Sóskúti Civil Kör tagja.

A polgármester szerint azonban épp azért lett volna a népszavazás, hogy világosan kiderüljön: a faluban hányan vannak a beruházás ellen és hányan mellette. Az RTL Hiradónak azt mondta, most nem szabad kapkodni, és mindenképp érdemes megvárni az Alkotmánybíróság határozatát.

Nem szándék, hogy megakadályozzák egy közösség a saját életéről szóló döntését

Orbán Viktor a parlamentben azt mondta, hogy „semmilyen szándékunk nincs arra nézve, hogy bármilyen közösségnek a saját életéről szóló döntését megakadályozzuk, sőt épp ellenkezőleg”.

A térség KDNP-s országgyűlési képviselője, Aradszki András továbbra sem szólalt meg a sóskúti népszavazás ügyében. A szomszédos Érden maga kezdeményezett népszavazást arról, hogy épülhet-e ott akkumulátorgyár – írja a Mérce. Az ottani képviselő-testület azonban már több mint egy éve elfogadott egy határozatot arról, hogy a város nem fogad be akkumulátorgyárakat. Az érdiek tiltakozása – a sóskútiakkal együtt – pedig épp a szomszédos Sóskúton épülő szlovén Andrada által tervezett akkumulátor-újrahasznosító ellen irányul.

Rovatok