Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt a rekord, 1939 óta nem volt ilyen meleg az ország egyes pontjain

2024. április 15., hétfő 11:37

Nemcsak Magyarországon, hanem Európa déli országaiban is nyáriasan alakult a hétvége, sorra dőltek meg a rekordok. A hidegfront azonban lassan véget vet a meleg időnek, sőt kegyetlen lehűlés érkezik.

A délnyugat felől érkező melegedés hatására a hétvégén sorra megdőltek az országos és a fővárosi maximumrekordok. Míg szombaton többnyire csak néhány tized fokon múlott, addig vasárnap már több fokról beszélhetünk – tájékoztatott a HungaroMet hétfőn. 

Baján 31,2 fok volt vasárnap, a korábbi rekord (28,7 fok) 1939-ben született Túrkevén. A fővárosban pedig 29,8 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, a korábbi rekord (27 fok) szintén 1939-ben született.

Felhívták a figyelmet, hogy nem csupán Magyarországon dőltek meg a rekordok, hanem több, Európa déli felén fekvő országban is. Voltak olyan helyek, ahol nemcsak a napi, de az április hónapra vonatkozó maximumrekordot is sikerült túlszárnyalni.

A HungaroMet által megosztott térképen azonban már feltűnik a hidegfront, amely lassan véget vet a nyárias időnek. Mint megírtuk, hétfő délután már többfelé alakulhat ki eső, zápor, zivatar az északi, északnyugati tájakon. A hét közepétől pedig csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik.

Rovatok