Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálatot folytatnak Hadházy Ákos ellen a Vérti Vadaskertről tett állításai miatt

2024. április 16., kedd 21:55

Hadházy Ákos független képviselő több bejegyzésében is azt állítja, hogy a Vért Vadászati Kft. mindössze 8 hektáron tart nagyvadat azért, hogy „vérszomjas vadászok” kilőjék őket milliókért. A társaság kiadott egy közleményt, amelyben tételesen cáfolja a politikus állításait, és közölte, hogy jogi lépéseket is tesznek.

Hadházy Ákos független képviselő több bejegyzésében is foglalkozott a közösségi oldalán csak Mészáros „vadaskertjének” titulált Vért Vadászati Kft.-vel, amelyről azt állítja, hogy fenntart egy mindössze 8 hektáros területet csak azért, hogy az azon tartott nagyvadat „darabonként milliós nagyságrendű áron kilőhessék az ügyfelek, korlátozás nélkül”.

A Vért Vadászati Kft. most közleményben reagált a vádakra, és azt írják, hogy vizsgálatot folytatnak arról, hogyan kerülhetett Hadházy Ákos posztjai közé egy olyan fotó, amely szerint a cég honlapján 8 hektár szerepel, hiszen ez az adat nem felel meg a valóságnak.

Hadházy többször kiment az említett területre, hogy fotókat készítsen, posztjaiban „nyolchektáros állatkertről írt”, és arról, hogy ott „jó pénzért bárki kiélheti ilyen irányú vágyait, és szabadon lelövöldözhet bármilyen nagyvadat, hiszen a kerítés miatt azok nem tudnak elmenekülni”. A képviselő még arról is értekezett a Facebookon, miszerint

Szó sincs a természet egyensúlyának megőrzéséről vagy a vad tiszteletéről, a cél egyszerűen csak a vérszomj kiélése

állította bejegyzésében.

Fel kellett volna ismernie a 8 és az 1000 hektár közötti különbséget

A Mészáros Csoport érdekeltségébe tartozó Vért Vadászati Kft. a közleményben leszögezte, hogy „Hadházy Ákos minden tényt és valóságalapot nélkülöző hadjáratot folytat”. Megjegyezték továbbá, hogy a független képviselő állításait ráadásul több hazai sajtóorgánum is ellenőrzés nélkül átvette.

Cégünknek, a Vért Vadászati Kft.-nek Magyarországon nem 8, hanem 48 ezer hektárnyi vadászterület áll rendelkezésére. Ezen belül az említett, Alcsútdobozon található Vérti Vadaskertben csaknem 1000 hektáros területen folyik vadgazdálkodás

– írták. A Vért Vadászati Kft. azt is közölte, hogy vizsgálatot folytatnak annak kiderítése érdekében, hogyan került Hadházy Ákos posztjai közé egy olyan fotó, amely szerint a cég honlapján 8 hektár szerepel, hiszen, mint közölték, ez az adat nem felel meg a valóságnak.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a magyarországi szabályozás értelmében vadaskertet nagyvadak számára eleve nem lehet 500 hektár alatt létrehozni. 

Szerintük Hadházynak fel kellett volna ismernie a 8 és az 1000 hektár közötti különbséget.

Úgy vélik, Hadházy Ákos „szándékosan tért el a valós adatok közlésétől, csupán hergelés, negatív hangulatkeltés céljából”. Azt is hangsúlyozta a társaság, hogy minden esetben a jogszabályi, szabályozási előírásokat betartva, az állatokat kiemelkedően gondozva, és a vadgazdálkodás szempontjait is betartva működnek.

Felszólították továbbá Hadházy Ákost és minden olyan sajtóorgánumot, „amelyek átvették és hozzátettek a hamis adatokon alapuló vádaskodáshoz, hogy a cikkeket, bejegyzéseket vonják vissza”.

A bocsánatkérésüket is szívesen fogadjuk. Mindeközben a szükséges jogi lépéseket megtettük

– tájékoztattak.

Rovatok