Index Vakbarát Hírportál

Reagált a TEK a terrorkészültség magasabb fokozatra emelésére

2024. április 16., kedd 17:36

A Terrorelhárítási Központ (TEK) közleményben tudatta kedden, hogy garantálja a magyar emberek biztonságát.

Magyarország területén a 3-as terrorfokozat van érvényben, a magyar emberek biztonságát közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ nincs a hatóságok birtokában – áll a TEK közleményében. Mint írták,

a rendőrség a külképviseletek védelmét megerősítette, fokozottabban ellenőrzik a közintézmények biztonságát, valamint a határátlépéseket. 

A rendvédelmi, valamint a partnerszolgálati együttműködésben az információk cseréje folyamatos, az adatokat a TEK folyamatosan összegzi, elemzi és értékeli – tették hozzá.

A TEK a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálja, és felkészült arra, hogy bármely, a lakosság biztonságát veszélyeztető információ felmerülése esetén haladéktalanul megtegye a szükséges intézkedéseket – áll a közleményben.

Korrekció: utóbb a Népszava közölte, hogy a Magyar Nemzet információja téves volt arról, hogy megemelték volna a terrorkészültséget a szombati iráni támadás után. 2016-óta a 3-as fokozat van érvényben, ez nem változott a csapások után sem.  

Terrorkészültség Magyarországon

A 3-as fokozat többek közt szigorúbb védelmet jelent a kiemelt létesítményeknek, továbbá beletartozik az intenzívebb titkosszolgálati információcsere és a rendőri jelenlét is a közterületeken.

Irán több mint 300 drónt és rakétát indított útnak Izrael ellen szombat éjszaka óta. Az akció válaszlépés volt az Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket.

Az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba. A miniszterelnök a Védelmi Tanács ülése után utasította a belügyminisztert és a terrorelhárítást, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják, majd azt is közölte, kedden Brüsszelbe utazik, hogy az európai vezetőkkel áttekintse a kialakult helyzetet.

Rovatok