Index Vakbarát Hírportál

Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

2024. április 16., kedd 08:19

Miután Irán szombat éjszaka dróntámadást indított Izrael ellen, Magyarországon magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget. A magasabb fokozat többek közt szigorúbb védelmet jelent a kiemelt létesítményeknek, továbbá beletartozik az intenzívebb titkosszolgálati információcsere és a rendőri jelenlét is a közterületeken.

A Védelmi Tanács ülése után a terrorkészültség magasabb fokozatát rendelték el Magyarországon – értesült a Magyar Nemzet.

A magasabb fokozat szigorúbb védelmet jelent a kiemelt létesítményeknek, valamint az állami vezetőknek, továbbá beletartozik az intenzívebb titkosszolgálati információcsere és megerősített rendőri jelenlét is a közterületeken, a rendezvényeken, valamint a zsidó felekezethez tartozó intézményeknél.

A lap szerint megemelték a biztonsági szintjét az ország védett vezetőinek is, és kiemelt védelmet kapnak a stratégiai jelentőségű objektumok is.

A MEGEMELT VÉDELMI SZINTET ADDIG KELL FENNTARTANI, AMÍG SZÜKSÉGESNEK ÍTÉLIK, SŐT, MÉG MAGASABB FOKOZATRA IS LEHET EMELNI.

Az állampolgárok annyiban érzékelhetik a változást, hogy fegyveres járőrökkel találkozhatnak a közterületeken. A védekezésbe a Magyar Honvédség is bekapcsolódhat majd.

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Mint megírtuk, Irán több mint 300 drónt és rakétát indított útnak Izrael ellen szombat éjszaka óta. Az akció válaszlépés volt az Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket.

Az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba. A miniszterelnök a Védelmi Tanács ülése után utasította a belügyminisztert és a terrorelhárítást, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják, majd azt is közölte, kedden Brüsszelbe utazik, hogy az európai vezetőkkel áttekintse a kialakult helyzetet.

Tegnap éjjel bekövetkezett az, amitől tartottunk. Irán drónokkal és rakétákkal megtámadta Izraelt. A támadást elítéljük, a támadás azonban azzal fenyeget, hogy államközi háború dúlja fel az egész Közel-Keletet, ez pedig fenyegetést, súlyos fenyegetést jelent az egész világra, benne Magyarországra is

– fogalmazott a kormányfő a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Rovatok