Index Vakbarát Hírportál

Kiemelten fontos lesz a jövő hét a meddőség elleni küzdelem terén

2024. április 17., szerda 15:49

Jövő héten rendezik meg Magyarországon a termékenységtudatosság hetét, amelyen arra hívják fel a fiatalok figyelmét, hogy az életkor és az életmód milyen mértékben befolyásolja a gyerekvállalást.

Négy civil szervezet – az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, a Felelősen Magadért Egyesület, a KétIgen Alapítvány és a Kőrösi Tamás alapítvány – az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának támogatásával rendezi meg április 23-27. között a termékenységtudatosság hetét Budapesten és több vidéki nagyvárosban.

Habár a meddőség ma már népbetegség, a fiatalok sokszor mégsem gondolnak bele, hogy foglalkozniuk kellene ezzel a kérdéssel, ezért közérthető módon, ingyenes programokon szeretnék nekik átadni a tudást, és felhívni a figyelmet arra, hogy az életkor és az életmód rendkívüli mértékben befolyásolja, hogy tud-e valaki gyereket vállalni – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy az elmúlt években a kormány központilag szervezetté tette a meddőségi ellátást, így nyolc meddőségi szakambulancia jött létre. Emellett ingyenesek lettek a meddőségi kezelések és a beavatkozási lehetőségek is gyarapodtak.

Mindennek köszönhetően a korábbi évi 5000-5700-ról tízezer fölé nőtt a meddőségi kezelések száma, és a 2018 előtti 1400-1450-ről, mostanra 2300 fölé nőtt a megszületett gyerekek száma

– tette hozzá.

Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós Intézetének főigazgatója arról beszélt, hogy ma már minden hatodik pár küzd termékenységi problémával, ezért fontos a prevenció.

Ezért szeretnék felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy még a gyerekvállalás előtt tudnak tenni az életmódjukkal, majd a megfelelő életkor megválasztásával azért, hogy annyi gyerekük szülessen, amennyit szeretnének – hangsúlyozta a főigazgató.

Rovatok