Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Brüsszelnek: Menjenek innen, új vezetésre van szükségünk!

2024. április 17., szerda 21:24

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán este töltött fel egy újabb videót a Facebook-oldalára, melyben arról beszélt, hogy szerinte a brüsszeli vezetés nem tartotta be az ígéreteit, ezért távoznia kell az unió éléről.

Orbán Viktor szerdán részt vett Brüsszelben a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián. A nap történéseiről folyamatosan beszámolt, és többször is posztolt a közösségi médiában.

A miniszterelnök a legutóbbi videójában arról beszélt, hogy szerinte a brüsszeli bürokraták megbuktak, ezért változás kell.

A választás értelme az, hogyha a vezetés rossznak bizonyult, le kell váltani. Ez ilyen egyszerű. Az Európai Uniónak ez a vezetése pedig egyszerűen rossz, megbuktak. Ez nemcsak egy politikai nyilatkozat, hanem nagyon is tényszerű

– jegyezte meg Orbán Viktor.

A videóban a miniszterelnök arról is beszélt, hogy az unió vezetése az elmúlt öt évben kiválasztott bizonyos kérdéseket, és megígérték, hogy kezelni fogják azokat. Ezután felsorolta, hogy meglátása szerint mi minden nem sikerült nekik.

Először a zöldátmenetet említi, amelyet szerinte nem megfelelően terveztek, ezért újra kell tervezni.

Jobb mezőgazdaságot ígértek, és most a mezőgazdasági termelők szenvednek Európa-szerte. Azt mondták, ebben az öt évben javulni fog a versenyképesség. Európa versenyképessége csökkent. Azt mondták, hogy megállítják és valahogy kezelik a migrációs válságot. A migrációs válság nagyobb, mint korábban

– sorolta Orbán Viktor, végül ez alkalommal is megemlítette a szankciókat, melyek szerinte nem működnek.

Tehát ha egy vezetés ígér valamit, mondjuk öt-hat fontos pontot a közösség számára, és nem teljesíti, akkor távoznia kell. Menjenek innen. Új vezetésre van szükségünk!

– hangoztatta véleményét a miniszterelnök.

„Ne lőjenek!”

„Szabadság, család, béke ezek a legfontosabb dolgok” – ezzel a felütéssel kezdődik Orbán Viktor egy korábban feltöltött Facebook-videója. A Brüsszelben készült felvételen a kormányfő egy autóból száll ki, majd az újságírók felé fordulva leszögezi: „Dont’ shoot!”, azaz ne lőjenek.

Ez egy szimbolikus esemény itt, jól írja le Európa helyzetét. Európa ma a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz.

A brüsszeli rendőrség kedden blokád alá vette a NatCont, a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát. Orbán Viktor szerint ez olyan, mint a nyolcvanas évek végén Magyarországon, ahol a szabadság és az elnyomás erői viaskodtak egymással. „Örülünk, hogy még szabad beszélni Brüsszelben” – jegyezte meg.

A pódiumbeszélgetést végül szerdán megtartották – ahogy arról beszámoltunk –, ahol Orbán Viktor többek között arról is beszélt, hogy új vezetőkre van szükség Európában, az viszont erős kifejezés, hogy Vlagyimir Putyin szövetségese lenne.

Rovatok