Index Vakbarát Hírportál

Feljelentik Balog Zoltánt, a lemondását követelik

2024. április 18., csütörtök 17:44

Balog Zoltán a kegyelmi botrány után, idén februárban lemondott a Magyarországi Református Egyház vezetéséről. Az egykori miniszter csak a zsinati elnöki posztról távozott, megtartotta a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét. Azóta egyre több református lelkész és egyháztag kéri a református püspököt, hogy mondjon le dunamelléki püspöki tisztségéről is, a „Nem hallgathatunk!” című nyilatkozatot már százharminc református értelmiségi írta alá.

Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként Balog Zoltán támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét. A köztársasági elnök a kegyelmet Ferenc pápa látogatására hivatkozva adta meg a bicskei gyermekotthon kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélt volt igazgatóhelyettesének. K. Endre helyettese volt az elítélt pedofil V. Jánosnak, a bicskei gyermekotthon igazgatójának, és próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak.

Balog Zoltán idén februárban lemondott a Magyarországi Református Egyház vezetéséről. Az egykori miniszter csak a zsinati elnöki posztról távozott, megtartotta a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét.

Azóta egyre több református lelkész és egyháztag kéri Balog Zoltán református püspököt, hogy a kegyelmi ügy után mondjon le dunamelléki püspöki tisztségéről is. Ahogyan arról az Index is beszámolt, a „Nem hallgathatunk!” című nyilatkozatot már százharminc református értelmiségi írta alá. Az aláírók között olyan ismert nevek szerepelnek, mint Szabó T. Anna költő, író, Bod Péter Ákos közgazdász vagy Papp István és Turbucz Dávid történészek.

A Magyar Református Egyházon belül ismét Balog Zoltán püspök lemondását követelik. Az egyház tíz tagja feljelenti a püspököt a zsinati bíróságon.

Vargha Anikó egykori kántor tájékoztatta az RTL Híradót a feljelentésről, a beadványt – amelyben jelzik, hogy a zsinati törvények alapján Balog Zoltánnak le kellett volna mondania  – pénteken juttatják el az egyház vezetőihez.

Az egykori kántor az elsők között volt, aki azt követelte, hogy távozzon az exminiszter a református egyházból. A humánerőforrás-miniszterből lett püspök szerinte lehúzza és lejáratja a református egyházat – írta akkor Facebook-oldalán, később, egy presbiteri ülésen úgy döntöttek, megválnak tőle.

Rovatok