Index Vakbarát Hírportál

Csernus Imre: Beteg nemzet vagyunk, önmagunk ellensége

2024. április 18., csütörtök 18:00

Miért olyan depressziós a magyar társadalom? A történelmi traumáink, az ország gazdasági és közéleti állapota vagy valamilyen mélyebb dolog okozza ezt bennünk? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Csernus Imrével.

„Egy búvalbaszott, pesszimista, rosszindulatú nép vagyunk” – jelentette ki Csernus Imre az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának legutóbbi adásában.

A szókimondó stílusáról ismert pszichiáter, akinek az elkövetkező hetekben jelenik meg legújabb könyve A magyar címmel, lesújtó képet festett társadalmunk lelkiállapotáról.

Csernus hangsúlyozta, bár egy gyönyörű országban élünk, és minden lehetőségünk meglenne arra, hogy jól érezzünk itt magunkat, erre azért nem vagyunk sokszor képesek, mert érzelmileg nem vállalunk felelősséget, nem viselkedünk felnőttként. Ebből az önbecsapásból és gyávaságból fakad szerinte rengeteg egészségügyi problémája az embereknek. Mint fogalmazott: 

Ebből a szempontból egy beteg nemzet vagyunk.

A pszichiáter a közéleti állapotaink kapcsán elmondta, azért vagyunk képtelenek számonkérni a politikusainkon az ígéreteiket, mert akkor egyúttal szembe kellene néznünk azzal is, hogy valójában a saját ígéreteinek sem tartjuk be, önmagunkkal pedig nem akarunk konfrontálódni. 

A sportpszichiáterként is dolgozó Csernus rámutatott arra is: bár számtalan sportágban sikerült a történelem során a döntőbe küzdenie magát a magyar csapatoknak, ott gyakran, az erőviszonyok ismeretében pedig némiképp váratlanul elbuktunk. Ennek szerinte az az oka, hogy előre félünk a vereségtől, ez pedig folyton megbénít minket. 

Csernus Imre úgy látja, akkor lehet belőlünk sikeres nemzet, ha az egyének szintjén bátrak leszünk, és elkezdünk hinni magunkban, valamint ha az érzelmeinkért felelősséget vállalunk, továbbá merünk beszélni a gyengeségeinkről, hiányosságainkról is. Ez szerinte az ország jövője szempontjából is kulcsfontosságú, mert a rossz mintákat továbbörökítjük a gyermekeinknek. 

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról. Ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Csernus Imre. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok