Index Vakbarát Hírportál

Tudományos kutatás: Magyarországon nem megfelelően használták a favipiravirt a koronavírus gyógyításában

2024. április 18., csütörtök 21:17

Magyar kutatók vizsgálat alá vonták a koronavírus-járvány során Magyarországon is használt favipiravirt. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálják, a gyógyszer mennyire hatékony az enyhe és a közepesen súlyos tünetekkel járó Covid–19-fertőzéssel szemben.

A vizsgálat eredményeképp a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy semmilyen pozitív haszna nem volt a gyógyszer használatának az enyhe tünetekkel járó fertőzés esetében, ugyanis az nem segíti elő a vírus gyorsabb kiürülését a szervezetből.

Eszerint a gyógyszert teljesen feleslegesen használták az enyhe tünetekkel rendelkező, ambuláns ellátásban részesülő betegek esetében. 

Ugyanakkor az alcsoportelemzések azt mutatták ki, hogy a favipiravir használata 59 és 42 százalékkal csökkentette a vírus kiürülését a közepesen súlyos fertőzésben szenvedő betegeknél.

vizsgálat eredménye azért is érdekes, mert (számos másik ország mellett) Magyarországon is használták a favipiravirt a kezelésekben. 

Az antivirális szerek első vonalába tartozó szintetikus készítmények (favipiravir, remdesivir) más típusú vírusfertőzésekben bizonyított, és Covid–19-ben is sikerrel alkalmazható a korai szakaszban (I–IIB).

– áll a Covid–19 elleni magyar terápiás javaslatban.

Influenza elleni gyógyszernek indult 

A favipiravirt 2014-ben hagyták jóvá Japánban új vagy újból megjelenő influenzavírusok kezelésére. Hatásmechanizmusa alapján alkalmas lehet olyan más RNS-vírusokkal szemben is, mint az ebola, a lassa vagy a veszettség. A favipavirt ezután sokáig egyik országban sem engedélyezték, egészen addig, amikor a Covid–19-világjárvány kitörése után az egyik első számú jelölt lett a Covid elleni küzdelemben.

A gyógyszer Covid elleni hatékonyságát először Kínában kezdték el vizsgálni, ugyanakkor ezeknek a vizsgálatoknak számos hiányossága volt. Később a vizsgálatok száma rohamosan megnőtt, így 2020 márciusában Kínában már hivatalosan is ajánlották a hatóanyagot a Covid–19-fertőzés kezelésére. Ezt követően India is engedélyezte a használatát, majd olyan országokban kezdték el a koronavírus gyógyítására alakmazni, mint Banglades, Egyiptom, Magyarország, Japán, Kazahsztán, Moldova, Oroszország, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Törökország, Ukrajna, az Egyesült Arab Emírségek vagy épp Üzbegisztán.

Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáján kezeltek az országban először koronavírusos betegeket a favipiravir hatóanyagú Avigan gyógyszerrel, amelytől rövidebb gyógyulási időt és kevesebb szövődményt vártak. A gyógyszert orvosi döntés alapján kizárólag kórházban fekvő súlyos betegeknek adhatják a vizsgálati kritériumok szerint – közölték akkor.

Korábban is megkérdőjelezték a hatásosságát, akkor feljelentés lett belőle

A kutatásnak abból a szempontból is lehet jelentősége, hogy 2022-ben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) rémhírterjesztés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amiért különböző internetes médiumokban félrevezető állításokat tartalmazó cikkek jelentek meg a favipiravir hatóanyagú gyógyszerekről.

A cikkekben közölt állítások a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatásosságát kérdőjelezik meg, melynek következtében a koronavírus-járvány elleni védekezés eredményességét is akadályozhatják, és alkalmasak lehetnek arra, hogy a betegek bizalma a gyógyszerekben és a gyógyszer által kiváltott gyógyhatásban megrendüljön

– fogalmaztak a közleményben.

Rovatok