Index Vakbarát Hírportál

Az MCC főigazgatója nem tágít, lesznek még konzervatív konferenciák Brüsszelben

2024. április 18., csütörtök 19:11

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója az Indexnek számolt be a NatCon konferencia blokádjáról. Visszautasítja a konferenciát illető szélsőjobboldali vádakat, és nem tántorították el az események, lesz még konzervatív konferencia Brüsszelben.

„A rendőrségi blokád rendszerszintű problémára utal. A történtek mindennek ellentmondanak, amit Európáról, a demokráciáról, a véleménynyilvánítás szabadságáról gondolok. Elképesztő, hogy miközben a szélsőséges antifa beszállítókat, szervezőket fenyeget és félelmet kelt, a rendőrség nem a konferencia résztvevőit védi, hanem pont őket lehetetleníti el. A legfontosabb következtetés, amit levonhatunk, hogy ilyet egyszerűen nem lehet megtenni. Nem szabad elbagatellizálni az ügyet azzal, hogy csak egy kerületi polgármester lépéseiről van szó. Az események láncolatából világossá vált, hogy nem egy egyedi esetről beszélhetünk, hanem így működnek a dolgok Brüsszelben, miközben az Európai Unió lényege, hogy a gondolatokat és a véleményeket szabadon meg lehessen osztani egymással. Nem is tudom, hogy milyen diktatúrában képzelhető el, ami történt, ráadásul két hónappal egy EP-választás előtt” – jelentette ki Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója az Indexnek adott interjújában arról, hogy a brüsszeli rendőrség blokád alá vonta a Nemzeti Konzervatív Konferenciát (NatCon).

Az MCC főigazgatója visszautasítja a konferenciát illető szélsőjobboldali vádakat. sZERINTE ELÉG CSAK ARRA GONDOLNI, HOGY A VOLT LENGYEL KORMÁNYFŐ, mATEUSZ Morawiecki, a volt brit belügyminiszter, Suella Braverman, vagy a befolyásos vatikáni BÍBOROS gERHARD MÜLLER, VALAMINT A NEMRÉG mAGYARORSZÁGON IS JÁRT IZRAELI MINISZTER AMICHAI CHIKLI is részt vett az eseményen. Úgy véli, hogy RENDEZVÉNYEIKEN a jobboldali értékek és vélemények sokféleségén van a hangsúly. Szalai Zoltán szerint rendszeresen hívnak meg baloldali gondolkodókat is az általuk szervezett konferenciákra, és mivel az MCC-nek Frank Füredi vezetésével Brüsszelben is van központja, a blokád ellenére, további konzervatív rendezvényekre számíthatunk a belga fővárosban.

Szalai Zoltán szerint különösen érdekes, hogy már a konferencia helyszínének kiválasztása idején Brüsszel polgármestere politikai nyomást gyakorolt a Concert Noble tulajdonosára, miközben ezzel párhuzamosan az antifa mozgalom a kezdetektől fogva az esemény megtámadásával fenyegetőzött.

A tervezett második helyszín a Sofitel szálloda volt, ebben az esetben már a helyi kerületi polgármester volt, aki mindent megtett azért, hogy szabotálja rendezvényünket, pedig tudták, hogy volt és jelenlegi miniszterelnökök, neves vendégprofesszorok, újságírók, gondolkodók várhatóak a konferenciára, ennek ellenére a második helyszínt is meghiúsították. A Claridge tulajdonosa szinte az utolsó pillanatban aláírta a szerződést, elvállalta a szervezést, másnap reggel kilenckor kezdődött a konferencia, ekkor már az antifa is elképesztő nyomást gyakorolt.  Végül nem vállalták el a résztvevők szállítását a brüsszeli reptérről, mert féltek. A konferencia napján az érintett kerület polgármestere a helyszínre küldte az embereit, hívogatták a Claridge tulajdonosát, és azt mondták neki, hogy nézzen ki az ablakon, s miközben követelték tőle, hogy szüntesse be a konferenciát, trélerrel elvitették az autóját

– vázolta a fejleményeket Szalai Zoltán, hozzátéve, hogy a catering szolgáltatásokért felelős vállalat is hasonlóan járt, a nyomás hatására lemondták a konferencián való közreműködésüket.

Az MCC főigazgatója elmondta, hogy a nevezetes rendőrségi blokád idején a szervezők addig nem volt hajlandóak lezárni a konferenciát, amíg nem kaptak hivatalos értesítést. Később egy négyoldalas végzést nyújtottak át a szervezőknek, ami véleménye szerint pusztán ideológiai okokkal magyarázta a konferencia lezárását. A rendőrök tizenöt percet adtak a szervezőknek, hogy aláírják a dokumentumot, fejezzék be a rendezvényt, és hagyják el a helyszínt. A történtek nemzetközi felháborodást keltettek, és a bécsi központú jogvédő szervezet, az ADF sietett a NatCon segítségére.

Példa nélküli

„A rendőrség lezárta a helyszínt, az előadók nem tudtak bejönni, a már részt vevő emberek pedig kimenni a konferenciáról. Megtámadtuk a határozatot, az ügyvéd szerint olyat még senki sem látott Brüsszelben, hogy még aznap estére kitűzték a tárgyalást, de több mint valószínű: érezték, hogy valamit azonnal tenniük kell, mert a blokád hatalmas botránynak bizonyult. Másnap hajnalban megkaptuk a határozatot a bíróságon, hogy alkotmányellenes, ami történt” – emlékezett vissza a főigazgató. Az érintett kerületi polgármester szélsőjobboldali eszmék terjedésére és az antifa jelentette veszélyre hivatkozva gátolta a konferenciát, de rendeletét semmissé nyilvánította a bíróság.

Szalai Zoltán szerint másnap zavartalanul zajlott a konferencia, tüntetőkkel sem találkoztak, de úgy véli, hogy a konferencia blokádját elsősorban nem az antifák jelentette szemszögből kell vizsgálni, mert nehezen elképesztő, hogy egy olyan városban, mint Brüsszel, ahol napi szinten zajlanak nemzetközi politikai találkozók, események, konferenciák, a rendőrség ne tudná megvédeni a rendezvényeket bármilyen fenyegetéstől.

„Bárki elhiszi, hogy akármekkora antifa veszély mellett Brüsszelben nem tudnak biztosítani egy olyan konferenciát, ahol miniszterelnök, volt miniszterelnök, miniszter és Németország legbefolyásosabb vallási vezetője, egy püspök is részt vesz? Teljesen egyértelmű, hogy a helyi politikai elit nyomására a rendőrség elbizonytalanodott és veszélyt látott a konferenciában. Emlékszem különböző brüsszeli csúcsokra, több ezres megmozdulásokra, antifa megmozdulásokra. Ehhez képest a NatCon esetében az első napra bejelentettek egy tüntetést, amin csupán harminc ember vett részt” – fűzte hozzá Szalai Zoltán.

(Borítókép: Szalai Zoltán. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok