Index Vakbarát Hírportál

A kórházakban is megjelennek a revizorok, az orvosokat és a betegeket is ellenőrzik

2024. április 19., péntek 10:21

A következő napokban legalább két főből álló mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg a magyar kórházakban. A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárának utasítására a revizorok azt ellenőrzik majd, hogy az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben, de az ellenőrzés a betegekre is kiterjed majd.

A napokban valamennyi állami egészségügyi intézmény levelet kapott az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjétől, amiben bejelentik, hogy az Egészségügyi Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat Főosztály idén folyamatosan ellenőrzi „az egészségügyi dolgozói és a betegjelenlétet az egészségügyi intézményekben és szolgáltatóknál” – értesült a Válasz Online.

A lap azt írja, hogy „a tavaly év végén módosított OKFŐ-utasítás szerint mobil ellenőri egységeket hoznak létre, amelyek a hét bármely napján, tehát munkaszüneti napokon és a nap bármely órájában az egészségügyi intézmény bármelyik részlegén megjelenhetnek, igazoltathatják a személyzetet, belenézhetnek az egészségügyi dokumentációba, és arról másolatot is készíthetnek”.

Kiemelték, hogy meglepő és egyben aggályos az, hogy a betegek jelenlétét is ellenőrzik, hiszen az állami egészségügy tulajdonosi jogait gyakorló OKFŐ a biztosítottal magával nem áll kapcsolatban. Hozzátették: elképzelhető, hogy az egészségbiztosító embereit vagy a rendőrséget is bevonják a vizsgálatba, és ők kérik el a biztosított személyi okmányait.

A lap úgy tudja, volt olyan egészségügyi intézmény, amely aláírattatta valamennyi egészségügyi dolgozójával, hogy tudomásul veszi a váratlan ellenőrzés tényét, nem tanúsít ellenállást, és azonnal értesíti a kórház vezetőségét, ha az ellenőrök megjelennek.

A lap feltételezi, hogy az OKFŐ azért ellenőrzi a betegeket, mert a kórházak csak akkor kapják meg az ellátottak utáni finanszírozást, ha a páciensek az egyes beavatkozásokhoz előírt időt bent töltik az intézményben. Erre azért van szükség, mert a modern eljárások már nem igényelnek hosszú ápolást, ezért gyakran hazaengedik a betegeket a kórházból, miközben papíron még bent fekszenek. 

Vélhetően erre utal a levél azon része, miszerint megvizsgálják, hogy „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e a betegek a medikai rendszerben nyilvántartva”.

A fenti információkkal kapcsolatban kerestük a Belügyminisztériumot és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Rovatok