Index Vakbarát Hírportál

Karsai Dániel: Ha engedélyezett lenne az eutanázia, akkor sem élnék vele

2024. április 19., péntek 10:27

Ugyan már csak a nyakát és az egyik lábát tudja megmozdítani Karsai Dániel gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász, akkor sem választaná az önkéntes halált. Ennek ellenére tovább folytatja küzdelmét azért, hogy Magyarországon is engedélyezzék az aktív eutanáziát.

A teste egyre inkább cserben hagyja, és már szinte érthetetlenek a szavai – írja a Népszava újságírója, aki Karsai Dániel otthonába látogatott, hogy interjút készítsen a gyógyíthatatlan beteg, ALS-ben, azaz amiotrófiás laterálszklerózisban szenvedő alkotmányjogásszal.

A férfi nemrégiben épült fel tüdőgyulladásából, ám szervezete annyira kezdi feladni a küzdelmet, hogy már gyomorszondán keresztül táplálják, miközben szellemileg teljesen ép.

Az interjúból kiderül, hogy Karsai Dániel nem ért egyet azokkal, akik azt kívánják a kormányoldali politikusoknak, hogy ugyanazt éljék át, amit ő, csak azért, mert nem hallgatják meg, de még népszavazást sem hajlandóak kiírni eutanáziakérdésben.

Az alkotmányjogász mostanra már csak a nyakát és az egyik lábát képes mozgatni, és nyelni sem tud, és bár a kórházban töltött két hét során megfordult a fejében, hogy befejezné az életet, most azonban – fizikailag – rendben van, nem fáj semmije, és ha engedélyezett lenne az eutanázia, akkor sem élne vele.

Karsai Dániel blogja nem új keletű a Facebookon. A bejegyzéseit visszapörgetve nyomon követhető, hogy míg a tavaly szeptemberi bejelentése előtt – amikor közzétette, hogy gyógyíthatatlan beteg – nagyjából ezer ember követte, viszont amióta nyilvánosságra került küzdelme a kegyes halálért, több ezer ember kíséri figyelemmel a harcát.

Mint azt megírtuk, Karsai Dániel tavaly augusztusban szembesült a halálos diagnózissal, szeptemberben pedig bejelentette, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert szerinte az élet végi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Rovatok