Index Vakbarát Hírportál

Megérkeztek a részletek: itt szállásolnák el a szegedi BYD-gyár munkásait

2024. április 23., kedd 10:49

Tavaly decemberben érkezett a hír arról, hogy a BYD kínai elektromosautó-gyártó Szegeden építi fel első európai gyárát. A kezdetektől fogva sejteni lehetett, hogy a beruházás munkásszállók építésével is együtt jár majd. Ezzel kapcsolatban most a szegeder.hu közölt részleteket. 

Mivel Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester korábban arról beszélt, hogy kormányrendelet nem adta meg a szálló helyét – csupán annyit írtak bele, hogy valahol a BYD által megvásárolt ipari parkon belül lesz felépítve –, egészen mostanáig csak találgatni lehetett, hogy a gyári munkások ideiglenes lakhelyét hova húzzák fel.

A szegeder.hu az e-építési portálra hivatkozva most arról ír:

a BYD a területének nyugati határán lévő helyszínre kért engedélyeket a konténerváros felépítéséhez.

Ez azt jelenti, hogy a legközelebbi lakott területtől, a béketelepi Liliom Lakókerttől – ahol a lakók különösen nem örülnek a gyár érkezésének – a lehető legmesszebb, a forgalmas Budapesti út mellett laknak majd a valószínűleg eleinte még többségében kínai gyárépítő munkások, majd később akár a gyári munkások is.

A tervek alapján a szegedi konténerváros két fő részből áll majd. Lesz a munkások szálláshelyének egy elkerített rész, amely hét háromszintes – szintenként 34 egységből álló – konténerépületet foglal magába, de ezen a nagyobb területen emellett két porta, sportpálya, tűzivíztározó és egy nagyobb étkezde is lesz, utóbbi konyhával kiegészítve.

Amennyiben egy egységben két munkás lesz elszállásolva – mint a debreceni telep esetében –, akkor akár 1400 fő is elférhet az ideiglenes létesítményben.

Az ideiglenes építményeket elbontják a gyár megépítése után, majd továbbállnak oda, ahol épp szükség van pluszkapacitásra.

Rovatok