Index Vakbarát Hírportál

Fodor Gábor: Orbán Viktor lépése azt jelzi, a Fideszben is érzik, hogy baj van

2024. április 23., kedd 18:00

Mennyire jött jól a Fidesznek a múlt heti brüsszeli tiltás a NatCon rendezvényen? Mi az üzenete, hogy Deutsch Tamás lett a Fidesz EP-listavezetője? Ki lehet a befutó a főpolgármester-jelölti hármasból? Mennyire billegnek a fővárosi csatatérkerületek? Min változtat kormány- és ellenzéki oldalon a Magyar Péter-jelenség és a Tisza Párt megjelenése? Ezekre kerestük a választ Fodor Gáborral a Kibeszélőben.

A Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója szerint nagyon rossz döntést hoztak a brüsszeli polgármesterek, akik tiltást adtak ki a nemzeti konzervatívok kétnapos rendezvényére. Ezzel ugyanis a nemzetközi érdeklődés szintjére emelték azt a konferenciát, amiről egyébként – más helyen és más időben – a kutya sem számolt volna be. Emellett pedig jogos a Fidesz panasza, hogy Brüsszel ne papoljon a szólásszabadság ügyében Budapestnek, ha maga sem tartja be ezeket a normákat.

Fodor egyébként nagyon sajnálja, hogy a kegyelmi ügy kapcsán lemondott Varga Judit igazságügyi miniszter, és ezzel együtt nem ő lett a Fidesz EP-listavezetője, mert az elmúlt években igen kemény vitapartnernek mutatkozott, amikor Brüsszelben a magyar kormány érdekeit, érveit kellett megvédenie, és kardoskodott – gyakran sikerrel – a magyar jogállamisági vitákban, a Magyarországnak járó uniós pénzek ügyében.

Varga Judit női politikusként más tárgyalási stílust képviselt volna az uniós vezetőkkel szemben, és őt akár még biztosi posztra is ajánlotta volna a Fidesz

– mondta az egykori politikus, majd hozzátette, azzal, hogy a hosszú uniós parlamenti múltra visszatekintő és konfrontatív stílusáról ismert Deutsch Tamást jelölte az EP-lista élére, egyfelől azt üzente, hogy

A jobboldal feljön, de nem rendezi át az EP-t

Fodor Gábor osztja azt a véleményt, hogy a júniusi voksolás megerősíti a jobboldali erőket a strasbourgi parlamentben, de alapjaiban nem változtatja meg a jelenlegi erőviszonyokat. Szerinte most érződik annak a rossz döntésnek a hatása, amellyel a Fidesz egykoron kilépett és maga mögött hagyta az Európai Néppártot, mivel képviselői egyelőre számkivetettként keringenek a kisebb frakciók körül, és míg korábban úgy tűnt, hogy befogadják őket, ma már inkább csak várakoztatják a képviselőket.

A beszélgetés során többször volt szó Magyar Péterről. Az EP-választások kapcsán Fodor úgy vélte, hogy a Tisza Párt indulása a voksoláson egyértelműen az ellenzéktől fog elvinni szavazatokat, nagy átrendeződés ott várható, és kevésbé a kormánypártoknál. Ugyanakkor úgy vélte, hogy az új szereplő képviselői helyek elvesztését jelentheti a Fidesz számára is, de ez nem lesz nagyszámú.

A tengerentúlra tekintve véleménye szerint Donald Trump látszik esélyesebbnek behúzni a győztes ikszet, de az elnökválasztás még nem lefutott. Bár örül, hogy a jövő évi magyar költségvetést ismét ősszel fogadják majd el, mint azt tették a Fidesz előtti kormányok, ezzel együtt teljesen értelmetlennek tarja a hazai költségvetés elfogadását az amerikai elnökválasztás végeredményéhez kötni.

Magyar Pétert egy változást sürgető hullám dobta fel

Fodor szerint az ország már két éve komoly gazdasági válságban van, ezt mindenki megérezte, pláne úgy, hogy az elmúlt időszakban nálunk volt a legmagasabb az infláció, ami kivéreztette az emberek pénztárcáját. Ezzel együtt pedig a baloldali szavazókra komoly apátia jellemző, nem akarnak erre az ellenzékre szavazni, és kétségbeesetten keresnek valaki újat. Tehát

amikor egybeér a kegyelmi ügy, a morális hitelvesztés, a baloldali apátia és a gazdasági válság, akkor feldobhatnak egy olyan figurát, mint Magyar Péter.

Az egykori politikus ugyanakkor aggályosnak látja a Magyar Péter-jelenség kezdetét, amikor maga ismerte el, hogy engedély nélkül felvette beszélgetését a feleségével, majd azt szintén engedély nélkül lejátszotta. Ez egy komoly morális határvonal átlépése.

Magyar megjelenése a politikában egyértelmű csapás az ellenzékre, de komoly kihívást jelent a Fidesznek is, amit jól mutat, hogy Orbán Viktor országjárással indította be a kampányt. Sok politikai innovációt nem lát Fodor a Magyar által hangoztatott üzenetekben, de kifejezetten jó választásnak tartja, hogy Rogán Antalt vette célba.

Karácsony, Szentkirályi, Vitézy: mindhárman esélyesek főpolgármesternek

A főpolgármester-jelölti esélylatolgatását Fodor Gábor azzal kezdte, hogy Budapest elmúlt öt éve Karácsony Gergely alatt a rendszerváltás utáni időszak legrosszabbja volt. Szerinte Demszky Gábor és Tarlós István is jobban csinálta. 

Beszél-e a régi Fidesz-alapító a volt párttársakkal?

Fodor Gábor szerint miután 1993-ban néhányan kiléptek a Fideszből, és csatlakoztak az SZDSZ-hez, gyakorlatilag megszűnt a párbeszéd. Idővel rendezték a nézeteltéréseket, és ma már állítja, hogy szinte mindenkivel beszél, kommunikál, még Orbán Viktorral is.

A beszélgetés során szó volt még arról is, hogy

(Borítókép: Fodor Gábor. Fotó: Fekete Tímea / Index) 

Rovatok