Index Vakbarát Hírportál

Áder János új versenyt jelentett be

2024. április 24., szerda 17:14

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.

A volt államfő a fenntarthatósági témahét keretében a Siófoki Szakképzési Centrum diákjainak tartott előadásában azt mondta, felmérések szerint a megvásárolt áruk harminc százalékát egyszer sem használták, Magyarországon pedig évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik.

Áder János rámutatott, 2024-ben várhatóan 63 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik globálisan, ez a mennyiség 2030-ra 74,7 millió tonnára nő. A mobiltelefonok fajlagosan több aranyat tartalmaznak, mint a nemesfémet tartalmazó kőzet, és sokkal inkább környezetbarát a használt készülékekből aranyat előállítani, mint a bányászat révén beszerezni ezt.

Kitért arra is, hogy az IT-szektor felel a globális energiafelhasználás 10 és a szén-dioxid-kibocsátás 5 százalékáért világszerte, illetve a mobiltelefon- és mikrocsipgyártás egyaránt jelentős mennyiségű tiszta vizet igényel.

Áder János bejelentette,

a PontVelem Okos Programot, amelynek keretében április 22-től május végéig iskolákban gyűjtik össze a használt mobiltelefonokat és elemeket. Az Elő a telóval! című, a Kék Bolygó Alapítvány és a MOHU által meghirdetett versenyre a pontvelem.hu-n kell regisztrálni, és értékes ajándékokhoz lehet jutni.

A volt államfő szerint a fő kérdés ma az, hogy egy véges bolygón lehet-e végtelen fogyasztás és növekedés. A Föld lakossága ma egy év alatt 1,7 Földet használ el.

A megoldások között említette a fogyasztásban tanúsítandó önmérsékletet, a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítás módjait. Utalt arra, hogy július 1-től betétdíjasak és visszaválthatók lesznek a PET- és az üvegpalackok, valamint az alumíniumdobozok. Az alumínium újrahasznosításával az elsődleges gyártás energiaszükségletének 95 százaléka megtakarítható.

Áder János beszélt olyan – magyar innovációt tartalmazó – megoldásokról is, mint például a sörtörköly feldolgozása élelmiszerré, az ételmaradékok komposzttá, energiává alakítása vagy a műanyagok baktériummal történő lebontása.

Matolcsy Miklós, a témahét szervezője rögzítette, hogy a programot kilencedik alkalommal rendezik meg, idén eddig csaknem 1750 általános és középiskola jelezte részvételét, és akár négyszázezer diák számára lehet kiemelt téma a fenntarthatóság.

Áder Jánossal 2023 szeptemberében készítettünk interjút, itt olvashatja.

Rovatok