Index Vakbarát Hírportál

Az államtitkár szerint nincs tömeges elvándorlás a bíráknál

2024. április 24., szerda 14:46

A harmadik év telhet el úgy, hogy nem emelték a bírók fizetését. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2025-re 35 százalékos illetményalap-emelést irányzott elő, de szerinte már most esedékes a béremelés.

Bár voltak hitegetések, és volt egységes fellépés, úgy tűnik, hogy a harmadik év fog eltelni a bírák jövedelmének rendezése nélkül  – írja a 24.hu. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár az Országos Bírói Tanács ülésén mindezt azzal indokolta, hogy a béremelésre nincs fedezet, viszont a folyosói beszélgetések alkalmával magyarázata már így hangzott: „a bíráknál nincs tömeges elvándorlás, ezért nem szükséges lépni”.

A bírósági alkalmazottaknál (írnokok, jegyzőkönyvvezetők, fogalmazók, bírósági titkárok) még rosszabb a helyzet, emiatt az ő bérüket a kormány soron kívül kívánja rendezni.

Az elmúlt két évben bekövetkezett csaknem 40 százalékos infláció ismételten megalázó helyzetbe hozta a bírói kart, a bírósági személyzetet pedig szó szerint egzisztenciális válságba taszította. A bíróságok működése gyakorlatilag ellehetetlenült, ahogyan ezt már az Országos Bírósági Hivatal elnöke is többször jelezte

– mondta a lapnak egy névtelenséget kérő törvényszéki bíró. Hozzátette, hogy a kormánytisztviselői bérekhez képest szánalmassá váltak a bírói illetmények.

Szabó Sándor, a Magyar Bírói Egyesület főtitkára elmondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium részéről csak kifogáskeresés van, és már hónapok óta nem lehet érdemi megbeszélést folytatni velük. Azt is megjegyezte, hogy a bíróságon szolgálatot teljesítő vagyonőröket jobban megfizetik, mint a kezdő bírákat.

Ha a bíróságra vagyonőrt akarok felvenni, akkor nagyobb órabért kell adnom, mint egy kezdő bírónak. Egy húszéves, nyolc osztályt végzett vagyonőrnek 3869 forint kötelező nettó órabért kell fizetni a jogszabály szerint, ez alá nem mehetünk. Kiszámoltuk: egy kezdő járásbírósági bíró nettó órabére 3338 forint, a törvényszéken pedig 3798 forint

– mondta a főtitkár.

Az érintettek annyira súlyosnak ítélik meg a helyzetet, hogy sok esetben az egymással szemben álló szervezetek is együtt figyelmeztetek a tarthatatlanságára. Az Országos Bírói Tanács februári ülésén egy javaslatot fogadtak el a szervezetek, amelyben kezdeményezik, hogy 2024 januárjától visszamenőlegesen 35 százalékkal emeljék meg az illetményalapot, valamint 2025 márciusától a bruttó átlagkereset 150 százalékához kössék a bírói illetményalapot.

A jövő évi illetményalap meghatározása az Országos Bírói Tanács elnökén, Senyei Györgyön múlik, ő 35 százalékos illetményalap-emelést irányzott elő, vagyis 2025-től a 566 660 forintos illetményalapot 765 ezer forintra emelnék.

Rovatok