Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai nagykövet egy asztalhoz ültette Schmidt Máriát és Iványi Gábort

2024. április 24., szerda 14:35

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete április 23-án, kedden széderestet tartott a rezidenciáján. A képek alapján Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Iványi Gábor lelkész is részt vett az eseményen.

„Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman április 23-án, kedden széderestet tartott a rezidenciáján, ahol egy beszélgetés keretében különböző vallásokat, politikai nézeteket és hátteret képviselő embereket látott vendégül” – derült ki a nagykövetség közleményéből.

A nagyköveti széderen a rabszolgaságból a szabadságba vezető út hagyományos történetét idézték fel. „A beszélgetés kifejezetten arra összpontosított, hogy a történet hogyan kapcsolódik három olyan témához, amelyek a magyar kormány politikai programjának középpontjában állnak”: a migrációhoz, a genderhez és a háborúhoz.

A nagykövet kiemelte a különböző nézőpontokat képviselő személyek közötti nyílt párbeszéd fontosságát, és megjegyezte, hogy az est folyamán élénk beszélgetés zajlott különböző vallásokat és politikai nézeteket képviselő, különböző hátterű emberek közt, beleértve egy magyar holokauszttúlélőt is.

David Pressman elmondta:

A családomban a pészah ünnepén tartott széderest mindig az élénk viták és beszélgetések helyszíne volt. A határozott nézetekkel rendelkezőknek, különösen azoknak, akik nem értenek egyet egymással, több időt kellene egymás társaságában tölteniük, nem pedig kevesebbet. Azok a beszélgetések, amelyeket a sajátunktól eltérő véleményű emberekkel folytatunk, toleranciát szülnek, elősegítik a különbözőségek tiszteletét, és megerősítik demokráciáinkat.

A közlemény szerint a széder egyik vendége arról beszélt: „Általában úgy tekintünk a vitákra, mint amiket meg kell nyernünk. A zsidó hagyomány azonban azt tanítja, hogy a vita valójában lehetőség arra, hogy megküzdjünk saját nézőpontjainkkal, jobban megértsük másokét, és így megtaláljuk a közös hangot.”

David Pressman a rendezvényen kiemelte: „A ma esti lenyűgöző széderesti beszélgetés alkalmat adott a közös vitára és arra, hogy megvitassuk a pészah történetét és annak politikai relevanciáját, amelyek gyakran megosztanak minket. Megtiszteltetés volt egy sokszínű, szenvedélyes, egyedi hangú csoportot vendégül látni egy széderasztal körül.”

Rovatok