Index Vakbarát Hírportál

Kocsis Máté bejelentette, hogy benyújtották az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

2024. április 24., szerda 06:59

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedd este a közösségi oldalán közölte, hogy benyújtották az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot. Ennek értelmében tovább szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések.

A Fidesz frakcióvezetője a hivatalos Facebook-oldalán azt közölte, hogy az újabb gyermekvédelmi törvénycsomag értelmében ezentúl nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet és az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt.

Továbbá bekerülnek a nyilvános pedofil-adatbázisba azok a magyarok is, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményt.

Akár 2 év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van

– ismertette Kocsis Máté.

Hozzátette, hogy szigorú alkalmassági vizsgálatoknak vetik alá a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókat annak érdekében, hogy a rájuk bízott gyermekek biztonságban nevelkedjenek.

Fontos itt hangsúlyozni: a gyermekvédelemben rengeteg tisztességes, becsületes ember dolgozik, azokat kell kiszűrnünk közülük, akik beteg hajlamaik kiélése érdekében férkőztek közéjük

– írta.

Illetve, egyszerűbben lehet majd jelenteni és eltávolíttatni azokat a tartalmakat, amik sértik a gyermekek személyiségi jogait.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a csomaghoz szorosan kapcsolódó másik módosítás megvédi a gyermekeket az életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól. Ez eszközt ad a szülők kezébe azzal, hogy egyfajta szűrt internetet kérhetnek a gyermekeiknek, melyen az NMHH által feketelistára tett oldalak nem lesznek elérhetők.

Jámbor András, a Párbeszéd – Zöldek-frakció tagja, a Szikra Mozgalomhoz köthető képviselő Kocsis Máté bejegyzése alatt hozzászólásban azt írta a törvénycsomagról, hogy az támogatható, és meg is szavazza majd, de kiemelte, hogy a kormány még mindig nem kezdett semmit az ágazat alulfinanszírozásával.

Azzal, hogy a dolgozók bére alacsony, hogy 5400 forintot kap zsebpénznek egy 14 éves gyerek, hogy 1500 forint jut egy gyerek reggelijére, ebédjére vacsorájára? Azzal, hogy a gyerekvédelemből kikerülők jó része hajléktalan lesz? A gyerekek között meglévő prostitúcióval? Elég hosszan lehetne sorolni a szakma kéréseit, amikre itt nincs válasz

– tette hozzá az ellenzéki képviselő.

Arról, hogy mi történt a hazai gyermekvédelemben 2010 óta, itt írtunk bővebben.

Rovatok