Index Vakbarát Hírportál

Fennakadás, vita és ellentétek – így ült össze utoljára a Fővárosi Közgyűlés

2024. április 24., szerda 10:19

A mai napon tartotta a Fővárosi Közgyűlés az utolsó rendes ülését, amelyen a pártok polgármesterei az elmúlt időszak eredményeit, illetve hiányosságait ecsetelték oldaltól függően. De ezek mellett felmerültek helyi ügyek és érdekellentétek is.

12:00 A Fővárosi Közgyűlés a továbbiakban zárt üléssel folytatódott, amelyen újságírók nem vehettek részt. Ezzel közvetítésünket is lezárjuk. 

11:40 A főváros támogatási szerződés keretében Iványi Gábor Menhely Alapítványa ingyenes használatba adta a Gazdasági Szakképzési Centrum korábban iskolaként használt ingatlanját. Miután itt a képzési tevékenységével felhagyott az állam, az Ifjúmunkás utcai épületet átadják. Az Evangéliumi Testvérközösség X. kerületi MÁV-telepen működtetett iskolájának lejár a bérleti szerződése a tanév végén, a megállapodás révén azonban szeptembertől már ezen az új helyen folytatódhat az egyház fenntartásában működő általános iskola oktatási munkája.

11:30 A 2024 közepén létrehozandó Budapesti Klímaügynökség kapcsán – amelynek célja a lakóépületek energetikai korszerűsítése lesz – Wintermantel Zsolt frakcióvezető arról érdeklődött, hogy az újonnan felállított szervezet ügyvezetője Ámon Ada, ugyanaz a személy-e, aki azt javasolta, hogy a főzéshez ne használjunk gázt. A főpolgármester a kérdésfelvetést a propaganda részének tartva azt mondta, Magyarország vezető klímapolitikusáról és a Fővárosi Önkormányzat klímaügyi főosztályának vezetőjéről van szó.

11:20 A Duna-parti építési szabályzat módosításáról a főpolgármester ismételt szavazást rendelt el. Időközben előkerült Niedermüller Péter, és Élő Norbert is igennel szavazott, így a DÉSZ-t elfogadták.

10:40 A Duna-partot humanizálni kell! A Duna-parti építési szabályzat (DÉSZ) mai módosítására az ide látogató turisták érdekében került sor, indokolta a tervezetet Horváth Csaba, aki azt hangsúlyozta, hogy ez nem eredményezheti azt, hogy a jellemzően kivállalkozó, de több ezer embert foglalkoztató dunai hajósok kiszoruljanak a folyam központi részéről. A DÉSZ mai elfogadásával 2026-ig áll rendelkezésre idő ahhoz, hogy részleteiben is kidolgozzák a budapestiek, a turisták, illetve a hajósok számára is kölcsönösen előnyös stratégiát. Arra kért ezért mindenkit, hogy ne tekintsék a mai döntést véglegesnek. (A hajósok tiltakozó eseményéről írt riportunk itt érhető el.) A szavazáson a DK-s Élő Norbert nem nyomott gombot, Baranyi Krisztina tartózkodott, Niedermüller Péter pedig hiányzott, így nem fogadták el a rendelet módosítását. A főpolgármester ezért szünetet rendelt el.

10:20 Hosszú vitát követően elfogadták a főváros zárszámadási rendeletét. Szóba került a Covid-időszakban az állami támogatás hiánya, a szolidaritási hozzájárulás folyamatos emelése, a 0-s költségvetés elfogadásának törvényi kötelme miatt pedig a tavaly év végi 50 milliárdos faktorálás is. 

10:00 Józsefváros polgármestere, Pikó András annak a 210 családnak, mintegy 500 embernek érdekében szólalt fel, akiknek a Diószegi Sámuel utcai lakhatását veszélyezteti a közszolgálati egyetem fejlesztése kapcsán megszületett törvényjavaslat. Ennek értelmében több mint 10 ingatlant akar az állam kisajátítani, épp azokat, amelyekre a VIII. kerület tömbrehabilitációt tervezett (erről még interjúnkban beszélt a polgármester). 2020-ban és azóta többször is azt jelezték az állam részéről, hogy nem érinti a kerületi önkormányzatot a fejlesztés – emlékeztetett Pikó András.

9:55 A bicskei gyermekbántalmazási ügyben felállított fővárosi vizsgálóbizottság a múlt héten fejezte be a munkáját, amelyről itt írtunk részletesebben. A Kiss László III. kerületi polgármester által vezetett testület jelentését a közgyűlés elfogadta, de a döntéshozatalban Wintermantel Zsolt, a vizsgálóbizottság fideszes alelnöke a nem gombot nyomta meg.

9:20 Karácsony Gergely főpolgármester napirend előtt arról beszélt, hogy Budapest nem a megszorítások útját választotta a kormányzati presszió ellenére sem. Kiemelte, hogy a legnagyobb volumenű járműfejlesztésre, a 4-es metró felújítására, a Lánchíd megújítására, a Blaha Lujza tér átépítésére is ebben az időszakban kerülhetett sor. Elérték, hogy EU-s forrásokból lehet a következő években fejleszteni, összességében egy szolidárisabb és zöldebb hellyé tették Budapestet az elmúlt 5 évben. 

Sajnálattal beszélt arról, hogy a Fidesz–KDNP frakciójában teljes sorcsere lesz, mert a mostani jobboldali polgármesterek szakmai elhivatottságát sosem vonta kétségbe.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint most volt először olyan főpolgármestere Budapestnek, aki nem főpolgármester, hanem miniszterelnök akart lenni, ezért volt a város életében a legnehezebb időszak az elmúlt 5 év. Aggasztó, hogy 2022-ben kezdődött a Városháza rekonstrukciója, de az még mindig nem fejeződött be, véleménye szerint a vakolat javítása nem megfelelően történt. „Rendeljen el mind műszaki, mind jogi belső vizsgálatot!” – követelte a politikus.

Kiss Ambrus az elmúlt időszak emlékei közül a Városháza eladásának ügyét emelte ki, megjegyezve, hogy logikátlan lenne, hogy ha el akarták adni, akkor most miért újítják fel. Az igaztalan vádakért a Fidesz bocsánatkérését várja.

9:00 A közgyűlés megnyitása előtt a DK részéről Bősz Anett és Szaniszló Sándor beszélt a napirend egy-egy kiemelt pontjáról. Trambulin Ösztöndíjban részesülhetnek a hátrányos helyzetű diákok, amivel a főváros vezetése azt ösztönzi, hogy a társadalmi hátrányok ne alakuljanak át tanulási hátrányokká.

A szúnyoggyérítés a Fővárosi Katasztrófavédelem feladata, de a munkát csak hiányosan végzi el, ezért a DK frakciója azonnali lépéseket sürgetett.

V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester arról beszélt, hogy közösségi tervezés keretében hamarosan elkészül a Vérmező fejlesztésének első üteme. Kialakítják a közvilágítást és az esőkerteket is. Sor kerül a Gellért-hegyen a Filozófusok kertjének megújítására is a Fővárosi Önkormányzattal együttműködésben.

Horváth Csaba azt kifogásolta, hogy már 180 napja nem tudnak semmit a Rákosrendezőre tervezett beruházás részleteiről, csak annyit, hogy két tucat család lakhatása vált bizonytalanná. A MÁV azonban azt közölte velük, hogy május 3-tól el kell onnan költözniük. Az Index kérdésére, hogy miért nem indulnak MSZP-logó alatt képviselőjelöltek a XIV. kerületben, Zugló polgármestere azt mondta, az MSZP helyi szervezete egyelőre még nem vette fel az ajánlóíveket, de ez még május 5-éig változhat.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)

Rovatok