Index Vakbarát Hírportál

Kampánycélra használhatják a nyugdíjasokat Óbudán

2024. április 25., csütörtök 18:11

Tízezer forintos vásárlási utalványokat ad a 65 év feletti nyugdíjasoknak Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. A helyi fideszes képviselő, Kelemen Viktória szerint ez szomorú, mert egyfajta lenézése az időseknek. Ilyen utalvánnyal akarják megvásárolni a nyugdíjasok szavazatait. Ráadásul azt is aggályosnak tartja, hogy jogosulatlanul használhatják fel a személyes adataikat.

Megbecsülés-utalványok átadása a lakóknak – ilyen program is szerepelt az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézményhez tartozó egyik idősek klubjának napi beosztásában. A Kiss László által vezetett Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az évek óta tartó magas infláció és élelmiszerárak miatt 2023-ban döntött arról, hogy megszervezi eddigi legnagyobb szociális támogatási akcióját a III. kerületben lakó, 65 év feletti nyugdíjasoknak. Az önkormányzat megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy a tízezer forint értékű vásárlási utalványt minden évben adják.

A támogatásra az a személy jogosult, aki a 2024. március 31-ig betölti a 65. életévét, a III. kerület közigazgatási területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és nyugellátásának havi összege nem haladja meg a szociális vetítési alap tizenötszörösét, azaz a 427 500 Ft-ot. Az utalvány a Békásmegyeri Piacon és a Kórház utcai Vásárcsarnokban (óbudai piac) működő üzletekben, árusoknál váltható be.

Az osztás a nyugdíjas lakók számára a héten kezdődött a kerület közösségi házában. Az önkormányzat a nagyszámú rászoruló miatt három hétig folyamatosan osztja az utalványokat – írta válaszában az önkormányzat. 

Kampány a megbecsülés

Kelemen Viktória, a Fidesz helyi önkormányzati képviselője szerint a helyhatóság kampánycélokra használja a nyugdíjasokat. „Az önkormányzat az elmúlt évben találta ki, hogy a 65 év feletti nyugdíjasoknak támogatást biztosítanak.” A helyi képviselő rámutatott, hogy a baloldali vezetés négy és fél éve irányítja az önkormányzatot, de eddig – utalva a június 9-i választásra – négy és fél évig nem volt fontos nekik megbecsülni sem a szociális rászorulókat, sem az időseket. Idén azonban, teljesen egyértelműen kampánycéllal találták ki, hogy megbecsülési program címén tízezer forintos utalványt adnak a nyugdíjasoknak. Az idősek támogatásával alapvetően nem lenne baj – jegyezte meg.

Jogosulatlanul kezelhetik az idősek személyes adatait?

Kitért arra, hogy az adatrögzítés szerinte aggályos, mert aki igényli ezt a támogatást, annak meg kell adnia az adatait, köztük a tajszámát is. „Nem is értjük, hogy a tajszámra miért van szükség ahhoz, hogy megkaphassák ezt a tízezer forintos utalványt. Kérdéseket vet fel számunkra ez a bújtatott kampányakció, hisz egyértelműen látszik, hogy ezt csak most, a választások előtt találták ki” – vélte a képviselő, aki szerint a polgármester személyesen adta át a szociális intézményben az utalványokat. Kelemen Viktória felháborítónak tartja, hogy ilyen kampányakcióba csomagolták az idősek megbecsülését. Mindezt már többször szóvá is tették az önkormányzat vezetésének. A képviselő szerint a polgármester és a kerületvezetés nem veszi figyelembe sem a fideszes képviselők észrevételeit, sem a lakosság kéréseit.

Süket fülekre találtunk, miközben ők ilyen utalvánnyal akarják megvásárolni az idősek szavazatait.

– tette szóvá Kelemen Viktória. Felháborítónak tartja, mert egyébként a támogatást megérdemelik a nyugdíjasok, de megérdemelték volna tavaly és tavaly előtt is.

Újpesten is történt már hasonló eset

Kanász-Nagy Máté 2021 áprilisában a közösségi oldalán hozta nyilvánosságra, egyben elképesztő dolognak nevezte, hogy a Nemzeti Adat és Információvédelmi Hivatal (NAIH) négymillió forintos büntetéssel sújtotta a polgármesteri hivatalt. A Fidesz korábbi közleménye szerint Kanász-Nagy Máté, Újpest alpolgármestere azt már nem írta le, hogy a NAIH ezt a súlyos bírságot azért szabta ki, mert megállapították, hogy az Újpest+ Megbecsülés programban 21 184 újpesti nyugdíjas személyes adatait kezelték jogosulatlanul.

A 33 oldalas határozat akkor hét pontban sorolta fel, hogy a program végrehajtása közben mikor és hol sértették meg az adatvédelmi törvény előírásait.

Megkérdeztük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot a III. kerület önkormányzatának a 65. életévüket betöltött kerületi lakosok támogatásához kapcsolódó adatkezelésének jogszerűségével kapcsolatban.

Állampolgári beadvány érkezett a hatósághoz

A NAIH arról tájékoztatott, hogy a bejelentő álláspontja szerint nem egyértelmű az, hogy az önkormányzat milyen forrásból származó és milyen személyes adatokat használ fel jelen adatkezelés során. Az ügyben vizsgálat indult, amelynek lezárultáig a hatóság nem tud bővebb felvilágosítást adni az önkormányzat adatkezelésének jogszerűségéről – írták. 

Hogyan vizsgálódik a hatóság a konkrét ügytől függetlenül? A NAIH válaszában kiemelte, hogy egy európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján határoz. Ahhoz, hogy valamely adatkezelő által végzett, személyes adatok kezelésével együtt járó tevékenység jogszerű legyen, az szükséges, hogy:

Az általános adatvédelmi rendelet további kötelezettségeket is meghatároz az adatkezelők számára, a magyar jogszabályok és az uniós és magyar joggyakorlat további adatkezelői kötelezettségeket is tartalmazhatnak. A NAIH szerint a fenti követelmények teljesülése nélkül semmiképp sem beszélhetünk jogszerű adatkezelésről. 

Abban az esetben, ha felmerül az, hogy valamely adatkezelő megsértette a kötelezettségeit, akkor bárki a Hatóság eljárását kezdeményezheti, illetve – ha a NAIH maga szerez tudomást a lehetséges jogellenes adatkezelésről – a Hatóság hivatalból eljárást indíthat az adatkezelővel szemben. Az eljárás során a Hatóság feltárja az ügy releváns körülményeit, és amennyiben megállapítja azt, hogy az adatkezelő a kötelezettségeit megsértette, akkor felszólíthatja az adatkezelőt a jogellenes adatkezelés megszüntetésére, illetve a Hatóság meghatározott intézkedések meghozatalát írja elő.

Az adatvédelmi hatóság egyebekben kiemelte, hogy amennyiben adatvédelmi hatósági eljárást indít az adott ügyben, akkor a jogsértés jellegétől, körülményeitől függően az adott jogsértés összes körülményét figyelembe véve bírságot is kiszabhat az adatkezelővel szemben.

(Borítókép: Baumgartner Benita / Index)

Rovatok