Index Vakbarát Hírportál

Nem adatja ki a törvényszék a kegyelmi ügy iratait

2024. április 26., péntek 11:31

Közérdekű adat kiadása iránt indított perében a magánszemély felperes azt kérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy az alperest kötelezze az úgynevezett kegyelmi ügyben keletkezett valamennyi irat számára történő kiadására. A törvényszék közleményében azonban tisztázta, a törvény nem teszi ezt lehetővé.

A döntés indokolásában elhangzott, hogy a jelen ügyben vizsgált kegyelmi eljárás a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény hatálya alá tartozik (ld.: végrehajtási kegyelem). E törvény iratmegismerésre vonatkozó szabályai kizárják a kegyelmi eljárásokon keletkező iratok nyilvánosságát.

Indokolásában a bíró felhívta a figyelmet arra, hogy a Kúria hasonló tényállású ügyekben hozott precedensértékű ítéleteiben is azt állapította meg, hogy 

a kegyelmi eljárások iratai nem közérdekű adatok.

A jelen ügyben benyújtott kereset olyan, meghatározott személyhez köthető iratok kiadására irányult, amelyek kizárólag az érintett személy bűnügyi személyes adatait tartalmazzák. A bűnügyi személyes adatok nem közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatok, következésképp a nyilvánosságra hozatalukat a törvény széles körű társadalmi érdeklődés mellett sem teszi lehetővé.

Mint ismert, V. János, a gyermekotthon pedofília vádjával elítélt igazgatója a főszereplője a februárban kirobbant kegyelmi botránynak, amelynek alapját az adta, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei pedofilügyben elítélt igazgató, V. János bűntársának.

A köztársasági elnök döntése hatalmas vihart kavart, a kegyelmi botrány miatt Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást nyújtott be. Nyolc nappal később végül Novák Katalin, valamint a döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását. A kegyelmi botrányban szintén érintett Balog Zoltán lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspökiről nem. A közelmúltban interjút adott Pop Mert is, aki 2016-ban feljelentést tett a bicskei gyermekotthon azóta elítélt igazgatója, V. János ellen.

nagy port kavaró kegyelmi ügy miatt ismét reflektorfénybe került a gyermekvédelem témája Magyarországon. A Belügyminisztérium nemrég soron kívüli ellenőrzést rendelt el az összes intézményben.

Rovatok