Index Vakbarát Hírportál

Injekciókkal mérgezett halálra egy idős beteget egy ápoló a pécsi belgyógyászati klinikán

2024. április 26., péntek 06:20

Káliuminjekciókkal mérgezett meg egy idős beteget az egyik betegápoló a belgyógyászati klinikán Pécsett. A férfinak az lett volna a dolga, hogy vigyázzon a fecskendőkre a főnővér távollétében, ehelyett azonban elkezdte sorban beadni azok tartalmát a sértettnek, aki rövid időn belül életét vesztette.

A vádlott 2022. november 14. óta egy belgyógyászati klinikán dolgozott betegápolóként. Szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát, de még katéterátmosást sem. A sértett, egy idős, magatehetetlen női beteg koronavírus okozta tüdőgyulladással feküdt egy kórteremben a belgyógyászati klinika Covid+ zártosztályán december 10. óta.

A vádlott december 17-én ügyeleti szolgálatban volt egy ügyeletes főorvos és két nővér társaságában. Az aznapi laboreredmények alapján az idős nőnek káliumhiánya alakult ki, ezért az ügyeletes orvos 6 milliliter káliuminfúzió beadását írta elő a műszakvezető nővérnek, aki elő is készítette a gondosan kimért injekciókat. A fecskendőket a Covid+ zártosztály zsilipelőkapuja elé tette, hogy a szükséges óvintézkedések után bevigye a beteghez.

Időközben azonban a műszakvezető nővért az ügyeletes tüdőgyógyász orvos vizitre hívta, így a főnővér a vádlottat kérte meg, hogy távolléte alatt ellenőrizze a beteg infúzióját. A férfi ekkor magához vette a kikészített három fecskendőben lévő káliuminjekciót, és azokból 50 millilitert a kórteremben egyedül fekvő, magatehetetlen sértett érpályájába fecskendezett.

Mikor a főnővér negyedóra múlva visszatért és hűlt helyét találta a fecskendőknek, azonnal a Covid+ részlegre sietett, ahol a sértett mellett tetten érte a vádlottat, aki éppen a beteg centrális vénás katétere körül ténykedett, és feltételezhetően a harmadik injekciót is be akarta adni a kiszolgáltatott betegnek. A főnővér ekkor riasztotta az ügyeletes tanszékvezető orvost.

Az idős nő heveny szívelégtelenséget kapott a káliummérgezéstől, amibe szinte azonnal belehalt.

A Pécsi Törvényszék Gy. B. Gy. vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt tizennégy év fegyházra és tíz év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, továbbá a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta a betegápolói, egészségügyi szakdolgozói foglalkozás gyakorlásától. A vádlottnak emellett 1 millió 230 ezer forint bűnügyi költséget is fizetnie kell.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban fellebbezést jelentettek be ellene, így a bíróság határozata nem jogerős – közölte a Pécsi Törvényszék.

Rovatok