Index Vakbarát Hírportál

Meg akarta öletni élettársát egy egészségügyi dolgozó

2024. április 26., péntek 17:16

Élettársát akarta megöletni az az egészségügyi dolgozó, akit jogerősen felfüggesztett börtönre ítélt a Fővárosi Törvényszék – tudatta a bíróság sajtóosztálya pénteken. Az ügy további két gyanúsítottja is bíróság elé állt.

A nyomozati anyag szerint az élettársi kapcsolatban álló, pszichés zavarban szenvedő, kórházi szakápolóként dolgozó elsőrendű vádlott és a mentális zavarral küzdő sértett kapcsolata megromlott. A nő a sértegetések, szóbeli támadások nyomán elhatározta, hogy elégtételként megöleti a sértettet – számolt be az MTI. Ezt követően megkereste egyik munkatársát, a másodrendű vádlottat, hogy kapcsolatai révén szerezzen neki olyan személyeket, akik megölik a sértettet. A másodrendű vádlott a férfi megöléséhez nem kívánt segítséget nyújtani, azonban közölte, egy barátja, a harmadrendű vádlott ismer olyanokat, akik pénzért vállalnák a sértett megverését. A harmadrendű azonban szintén túlzásnak tartotta a sértett megölését, így ismerősei azt üzenték a nőnek, hogy 5 millió forintért úgy megverik élettársát, hogy tartósan mozgásképtelenné válik.

A nyomozó hatóság azonban időközben tudomást szerzett az elkövetők tevékenységéről és valamennyiüket elfogta, így a tervezett bűncselekmény elmaradt.

A törvényszék előkészítő ülésén mindhárom vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyalásról. A bíróság a vádlottak nyilatkozatát elfogadta, bizonyítási eljárást nem folytatott le, ítéletét a vádirati tényállás alapján hozta meg. Enyhítő körülményként értékelte többek között a vádlottak büntetlen előéletét, beismerését és azt, hogy lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, továbbá az elsőrendű vádlott egészségi állapotát, valamint, hogy két gyermeket nevel, és élettársa, a sértett megbocsátott neki. Súlyosító körülmény volt viszont, hogy az első- és a másodrendű vádlott a bűncselekményt egészségügyi dolgozóként követte el.

Mindezek alapján a Fővárosi Törvényszék a nőt emberölés előkészülete miatt 1 év 10 hónap – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre, a két férfit pedig súlyos testi sértés előkészülete miatt 6 hónap, illetve 9 hónap – 1, illetve 2 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte jogerősen.

Rovatok