Index Vakbarát Hírportál

„Takarodj el, Viktor bácsi” – újabb tüntetés Budapesten, koncertet remélő turisták is csatlakoztak

2024. április 27., szombat 17:22

Gyermekvédelmi tüntetést tartott a Belügyminisztériumnál az Országos Közös Akarat (OKA). Elsőként ez a szervezet jelentette be a gyermekvédelmi tüntetést szombatra, azonban Magyar Péter is hasonló témában szervezett tiltakozást péntekre a minisztériumhoz. A szervezők korábban közölték: bíznak abban, hogy a Tisza Párt alelnöke nem tőlük lopta az ötletet a pénteki demonstrációjához.

Az Országos Közös Akarat hétfőn jelentette be, hogy gyermekvédelmi tüntetést szerveznek a Belügyminisztériumhoz azért, hogy napirenden tartsák a gyermekvédelmi ügyet. Az OKA felháborítónak tartja, hogy az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága elutasította a kezdeményezésükre összeállított, ellenzéki pártok által benyújtott, gyermekvédelemről szóló határozati javaslatot.

Közleményükben azt írták, hogy 

a pedofilbotrány a kormánypártokon égett, de ebből sem hajlandóak tanulni, talán azt remélik, hogy már minden el van felejtve. Nincs elfelejtve, és addig nem nyugszunk, amíg nem kap több és jobb védelmet minden gyermek Magyarországon! Követelésünknek tüntetésen adunk nyomatékot 2024. április 27-én 17.00 órától a gyermekvédelemben, így a pedofilbotrányban is illetékes Belügyminisztérium előtt.

Korábban beszámoltunk arról, hogy egy nappal ezelőtt, pénteken Magyar Péter szervezett megmozdulást szintén a Belügyminisztériumhoz. Ezt az után jelentette be, hogy kiderült, az OKA tüntetést szervez. „Átfogó gyermekvédelmi reformot hirdetünk, hogy ne történhessen meg az a szörnyűség, ami a bicskei áldozatokkal megtörtént” – hangsúlyozta a keddi országjáró, pécsi állomásán a politikus. A tüntetésen a Tisza Párt alelnöke lemondásra szólította fel Pintér Sándor belügyminisztert. 

Magyar Péter elmondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter felelős minden gyermekért, rátolták ezt a feladatot az egészségüggyel és az oktatással együtt. Magyar Péter szerint ez így sok, nem képes ellátni a feladatát, a miniszter pedig akkor jár el felelősen, ha azonnali hatállyal lemond.

Eljárt az idő önök és a szemfényvesztés fölött, már senki sem veszi be a maszatolást. Miniszter úr, vége, le kell tenni a lantot, nyugdíjba kell menni, el kell menni az unokákkal foglalkozni

– mondta Magyar Péter, azt ígérve, ha a választóktól felhatalmazást kapnak, felszámolják a gyermekvédelmi rendszer hibáit, béremelést is ígért. Szerinte a kormány részéről hetedszerre is belerúgtak a bicskei áldozatokba, amikor pénteken nyilvánosságra hozták a kártérítés részleteit. Magyar Péter közölte, ilyen kormánynak nincs maradása, távozniuk kell. 

Magyar Péter azt is bejelentette, hogy június 8-án, a választás előestéjén a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai demonstrációt tartanák meg. „Nem félünk” – skandálták a tüntetők, majd fáklyákat gyújtottak, és a Belügyminisztérium épülete mentén egy kék zsinórt húztak, amelynek a végét jelképesen odaadnák Pintér Sándornak, hogy hallja meg az áldozatokat.

A kezdés előtt nem sokan voltak; koncertet remélő turisták növelték a létszámot  

A demonstráció Facebook-eseményében közel hetvenen jelezték részvételi szándékukat korábban. A szervezők ott azt is leírták, hogy kik lesznek a rendezvény felszólalói: 

Tíz perccel a tüntetés kezdete előtt a sajtómunkatársakon kívül nagyjából harminc olyan ember várakozott a helyszínen, aki valószínűleg a tüntetésre érkezett. Sokan karba tett kézzel figyelték a színpadot, a Mindenki Magyarországa Mozgalom aktivistái pedig aláírást gyűjtöttek.

A színpadnál szóló, felvezető zenére néhány turista is megállt, mert azt gondolhatták, koncert lesz.

A Belügyminisztérium előtti utat a rendőrök lezárták a demonstráció miatt, de ott szinte alig álltak, így ennek is inkább a turisták örülhetnek. 

Így kezdődött 

A rendezvény kezdetekor egy pedagógus, Szilágyi Kitti elmondta, hogy a Sándor-palotánál is virrasztást szervezett az OKA. Kitért arra, a szakembereket megalázzák, a kormány képtelen megvédeni a gyerekeket.

Az OKA-sokról elmondta, hogy számukra a gyerekek ügye nem mínuszos ügy. Ők mindenhol ott vannak, hogy képviselhessék a gyerekeket. Ez pártálláson kívüli közös ügy, szükségszerű a gyerekek megvédése, ez egy nemzeti ügy. Aki veszélyezteti a gyerekeket, annak távoznia kell, azonnali és teljes változás szükséges – mondta. 

A néhány érdeklődő e szavakra egy gyors tapssal reagált.

A családbarát magyar kormány elbukott, a szakemberek megalázzák és nem tisztelik a gyerekeket – tette hozzá a felszólaló.

Elmondta azt is, hogy a 2021-es, melegellenesnek vélt pedofiltörvényt elutasítják, és hozzátette: ha a kormány játszadozni akar, akkor ezt egymással tegyék meg, ne a gyerekekkel.

Megjöttek a felszólalók, de a közönség nem gyarapodott 

Kenderes Lilla elmondta, felháborító az, hogy „becsusszan egy-egy pedofil”. Majd azt kiabálta, hogy gyerekeket bántanak, ami szintén felháborító.

Milyen esélyegyenlőség ez? A törvényeinkkel nem megakadályozzák a pedofíliát, hanem ösztönzik. Állam bácsi, ne merj játszani a gyerekek egészségével

– üzente.

Az őt követő Zádor Nina azt mondta: örülnének, ha egyszer lenne egy olyan hatalom, amely megvédené őket. Sérelmezte, hogy a kormány érdemben nem foglalkozik az üggyel. Mint mondta, küzdeni kell a kirekesztés ellen, szakemberhiány van, és gyerekek nélkül nincs jövő. 

MINDEKÖZBEN A KÖZÖNSÉG NAGYJÁBÓL VÁLTOZATLAN LÉTSZÁMBAN HALLGATTA MINDEZT.

A következő felszólaló, Sikoparija Lujza hangsúlyozta: a szegénységben élőket nem támogatja a kormány, ami felháborító. Kitért arra is, hogy Borsod vármegyében nincs iskola, nincs szakember, így marad a szegregáció, ami szomorú. 

„Takarodj el, Viktor bácsi”

Az utolsó felszólaló, Kiss Gergő elmondta: bízott abban, hogy legalább a gyerekek ügyében lesz konszenzus. De tévednie kellett, szerinte azért, mert a Fideszre nem lehet számítani, ők szörnyetegek. Példaként említette Mészáros Lajost és Selmeci Gabriellát, akik a népjóléti bizottságban nem szavazták meg a javaslatukat.

Mint mondta, szerinte nekik fontosabb Orbán Viktor és a hatalom a gyerekeknél. Utalt arra is, hogy tavaly a Karmelitánál gázspray-vel fújták le, és Gulyás Gergelynek azt üzente, hogy a Kormányinfón helytelen kijelentést tett azzal kapcsolatban, hogy a diákok rosszul viselkedtek, mert a gyerekek csak a jogaikért álltak ki a Karmelita előtt.

 Takarodj el, Viktor bácsi, ennek itt a vége

– mondta aztán Kiss Gergő.

Alig fél óra alatt véget is ért 

Az utolsó felszólaló leszögezte azt is, hogy az Egységes Diákfronttal mindennap harcolnak a kormány ellen, és több mint 24 órája a Sándor-palotánál virrasztanak a gyerekekért (ez vasárnap délig tart).

Ezzel az esemény (alig fél óra után) véget is ért. Utána a Sándor-palotához vonultak a szervezők, és hívták az összegyűlteket is, hogy tartsanak velük. 

Mindeközben a szervezők is feltöltöttek az eseményről egy videót a Facebookra, ez alább megtekinthető:

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)

Rovatok