Index Vakbarát Hírportál

Nagy felháborodást váltott ki a balatoni buszjáratok ritkítása

2024. április 28., vasárnap 11:41

A Volánbusz járatritkítása miatt május 1-jétől nem lehet majd Budapestről közvetlenül eljutni busszal az északi parti településekre. Lázár János minisztériumának döntésén sokan felháborodtak. A busztársaság a vasút igénybevételét javasolja.

A Volánbusz közleménye szerint május 1-jétől több balatoni buszjárat is módosul. A változás miatt nem lehet majd Budapestről közvetlenül eljutni busszal az északi parti településekre. A 24.hu arról számolt be, hogy Lázár János minisztériumának járatritkítása nagy felháborodás váltott ki az emberekből.

A busztársaság a vasút igénybevételét javasolja a főváros és a Balaton északi parti települései közötti eljutáshoz.

A balatoni buszjáratok megszüntetése leginkább a Budapestről Tihanyba és Hévízre induló utasoknak okozhat kellemetlenséget.

Az említett településekről nem lehet majd közvetlenül eljutni a fővárosból busszal, míg a déli parton továbbra is jár az 1188-as járat.

Megszűnik a 1201-es járat, amely Budapestről Tihanyba indult, és Balatonalmádit, Lovast, Balatonfüredet érintve közlekedett. A Volánbusz Budapest és Balatonfüred között a vasutat, Balatonfüred és Tihany között a 7355-ös buszt javasolja.

Módosul az 1190-es járat, amely eddig a Budapest–Balatonalmádi–Balatonfüred–Keszthely–Hévíz vonalon közlekedett. A busz ezentúl csak Balatonfüred és Hévíz között közlekedik. Az új menetrend alapján Szigligetet, Badacsonytomajt, Badacsonytördemicet, Balatonakalit, Zánkát, Révfülöpöt már nem lehet közvetlen járattal elérni.

„Ad hoc barkácsolást” hajtottak végre

A lap felkereste a Volánbuszt, hogy megtudja, mi áll a járatritkítások hátterében. A busztársaság nem indokolta meg a döntést, valamint azt írták, hogy „a regionális és országos menetrend szerinti autóbusz-közlekedési szolgáltatásokat az Építési és Közlekedési Minisztérium megrendelése alapján, a minisztérium által meghatározott menetrendi és szolgáltatási paraméterek szerint látjuk el”.

Király Bence, a Közlekedő Tömeg elnökségi tagja szerint „a probléma jelen esetben az, hogy egy közlekedési lehetőség kikerül, de a helyét nem pótolják. Vagyis jelen állás szerint nem látni, hogy mondjuk Füredről Tihanyba vagy Hévízre emiatt sűrűbben járnának majd a buszok”.

Hozzátette, hogy a helyzetet az is súlyosbítja, hogy nincs közös forgalomirányítás, így mostantól például Hévíz esetében izgulni lehet az átszállás miatt.

Rovatok