Index Vakbarát Hírportál

Dagad a botrány: Magyar Péter nekiment az ellenzéki képviselőknek, megjött a válasz

2024. április 28., vasárnap 14:29

Cseh Katalin európai parlamenti képviselő egy kérdéssel reagált a Tisza Párt alelnökének szombati szavaira: „ezek szerint Magyar Péter és pártjának EP-képviselői azon dolgoznak majd Brüsszelben és Strasbourgban, hogy a bizottság ne követeljen jogállami és antikorrupciós garanciákat, adja csak oda Orbán Viktornak a felfüggesztett pénzt?” A Momentum képviselője szerint a ciklusa egyik legnagyobb sikere, hogy az Európai Unió sokkal szigorúbb a kormányokon átfolyatott pénzekkel.

A Hard Talk Puzsér Róberttel szombati eseményén a publicista Magyar Péterrel beszélgetett Kóczián Péter moderálása mellett – ahogy azt korábban részletesen megírtuk

A közel háromórás diskurzus napirendjén volt többek között Orbán Viktor és az Európai Unió. Továbbá Magyar Péter az Európa-politikájáról is kifejtette a véleményét.

Nem hiszek az európai egyesült államokban, egy szuperállamban, amiről sokan álmodnak Brüsszelben, Párizsban vagy a DK központjában. Európa akkor lesz erős, ha a tagállamok erősebbek, versenyképesebbek, és utána tudunk egy mélyebb integrációt csinálni, bővíteni.

A Tisza Párt alelnöke az alapító atyák terveihez és álmaihoz térne vissza. Leszögezte, lehet azt mondani, hogy Magyarországon leépítik a jogállamot, vagy nem tartanak be bizonyos előírásokat, de egyenlő tagállamok vagyunk. „Nem azért léptünk be, hogy a belpolitikai vitáinkat Brüsszelben oldják meg. Nem hiszek abban az ellenzéki narratívában, hogy ők Brüsszelből várják a megoldást, hogy Brüsszel fogja helyettük Orbán Viktort leváltani.” Majd kiemelte:

Nem hiszek abban, hogy tehet olyat egy magyar EP-képviselő, hogy megszavaz olyan állásfoglalásokat, amikkel lehet, hogy belerúg Orbán Viktorba, ezzel egyébként belpolitikai értelemben mindig jót tesznek neki, de elérik azt is, hogy az uniós intézményekben arra az álláspontra jussanak, hogy fel kell függeszteni az uniós pénzeket. Ezzel nem csak Tiborcz Istvánba rúgnak bele, belerúgnak az egész magyar kis- és középvállalkozói szektorba, a magyar gazdákba, a szociális és egészségügyi intézményeinkbe.

Magyar Péter kitért arra is, hogy „van egyfajta zsarolás és kettős mérce Brüsszel részéről”, ezt onnan is tudja, hogy ott dolgozott, a Sargentini-jelentés pontjainak többségét „bullshitnek” nevezte, az európai parlamenti határozatok után pedig „a Hír TV és a köztévé azt zengi, hogy megtámadták Magyarországot”, erre lehet belpolitikai kampányt építeni.

Cseh Katalin reagált a kijelentésekre 

Nem kellett sokat várni Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselőjének a válaszára. Vasárnap a közleményében feltette azt a kérdést, hogy „ezek szerint ő és pártjának EP-képviselői azon dolgoznak majd Brüsszelben és Strasbourgban, hogy a bizottság ne követeljen jogállami és antikorrupciós garanciákat, adja csak oda Orbán Viktornak a felfüggesztett pénzt?”.

Egyedüli magyarként vettem részt a jogállamisági mechanizmus megalkotásában. A ciklus egyik legnagyobb sikerének tartom, hogy az EU sokkal több közvetlen támogatást nyújt önkormányzatoknak és civil szervezeteknek, és sokkal szigorúbb a kormányokon átfolyatott pénzekkel. Szilárd meggyőződésem, hogy ez jelenti a magyar érdekek védelmét uniós szinten, az ellenkezője pedig nem a magyarok, hanem Orbán Viktor érdekeit védi

– fogalmazott, majd leszögezte: szerinte az, hogy Európa egy évtized semmittevése után végre felvette a kesztyűt az Orbán-kormány demokráciarombolása ellen, a momentumos képviselők munkájának is köszönhető, „és erre büszkék vagyunk”.

Gyurcsány Ferenc: Magyar Péter többet árt az ellenzéki oldalon

Érdemes arra is kitérni, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a Magyar Péter-jelenség többet árt az ellenzéki oldalon, mint a kormányoldalon. Az ellenzéki politikus szerint Magyar Péter hajlandó elfogadni a Fidesz világát, ha nem Orbán Viktor vezeti.

A 2022-es, hatpárti ellenzéki együttműködés választási veresége miatt az ellenzéki választókat akkora csalódás érte, hogy a kegyelmi botrány okozta instabilitásig nem volt politikai mozgás Magyarországon. A Magyar Péter-„jelenség” erre az instabilitásra adott válasz – mondta Gyurcsány Ferenc a POLIP Közéleti Tábor politológushallgatói előtt Szokolyán, ahol a diákok kérdéseire válaszolt.

SZERINTE MAGYAR Péter A LEGKEVÉSBÉ A DK-NAK OKOZ KIHÍVÁST, SOKKAL INKÁBB A TÖBBI ELLENZÉKI PÁRTNAK.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyar Péter hajlandó elfogadni a Fidesz világát, ha nem Orbán Viktor vezeti. Vagyis neki csak személyi problémája van a rendszerrel, míg a DK kritikája az Orbán-rendszer iránt súlyosabb, elvibb természetű.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok