Index Vakbarát Hírportál

Már több ezer hektáron gyérítették a szúnyogokat

2024. április 29., hétfő 12:50

A héten Csongrád-Csanád vármegyében a Tisza alsó szakaszán repülőről végeznek biológiai szúnyoggyérítést. Győr-Moson-Sopron vármegyében, azon belül a Szigetközben és a Fertő-parti települések környezetében pedig földi biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen. Magyarországon csaknem ötven csípőszúnyogfaj fordul elő, ezeknek kisebb része támadja az embert.

A katasztrófavédelem megbízásából dolgozó rovartani szakértők folyamatosan vizsgálják a szúnyogok jelentősebb élőhelyeit, ezzel segítve a beavatkozások hatékonyságát.

A szúnyoggyérítés úgy néz ki, hogy repülőről granulátumot szórnak ki az érintett területre, míg a földön folyadék formában juttatják a vízbe a természetes fehérjetartalmú készítményt.

Az elmúlt három hétben nyolc vármegyében, összesen 7300 hektárnyi vízfelületen alkalmazták a biológiai módszert a lárvák ellen. A baktériumok által termelt fehérjét tartalmazó szer csak a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, más élőlényre nincs hatása, ezért még élővízben is engedélyezett a használata.

A legtöbb vízparti területen már záródott a fák lombozata, ami nehezíti a permetezést. A szakemberek ezért a légi permetezésnél granulátumot használnak, amely képes áthatolni a sűrű növényzeten.

A könnyebben megközelíthető csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyeket földi úton, gépjárműre szerelt nagynyomású berendezéssel vagy háti permetezővel kezelik – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Rovatok