Index Vakbarát Hírportál

Vasrudat dobáltak, aktivistákra támadtak – börtön is járhat egy választási plakát megrongálásért

2024. április 30., kedd 14:44

Letépték, összefirkálták és lefújták a választási plakátokat több fővárosi kerületben, sőt aláírásgyűjtő aktivistákat is megtámadtak az elmúlt napokban. Több ellenzéki politikus képviselője úgy vélte, összehangolt akció folyik az aktivistáik ellen. Szegeden pedig nemrég a Fidesz iroda ablakát törték be. Az elkövetők súlyos büntetésre is számíthatnak a különböző bűncselekmények okán.

Szidalmazott és megrángatott két politikai aktivistát egy 29 éves férfi, akire a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egyenruhásai csaptak le néhány napja Budapest belvárosában, az V. kerületben. A férfi alkoholos befolyásoltság alatt állt, a garázdát így csak órákkal a történtek után tudták kihallgatni. Korábban az ellenzéki pártok képviselői a közösségi médiában számoltak be arról, hogy több támadás is történt az aláírást gyűjtő aktivisták standjainál. A pártok szerint összehangolt akció keretében. Később a BRFK egy sajtótájékoztatón tisztázta az aláírásgyűjtő pontok dolgozóit ért incidenseket. Csécsi Soma

cáfolta a támadás összehangoltságát, ugyanis szerinte a két legutóbbi támadás között nincs összefüggés.

A Deák Ferenc térről érkezett bejelentéssel kapcsolatban – amikor az egyik sátorban dolgozókra támadt a férfi – elhangzott, hogy ugyan személyi sérülés nem történt, de a BRFK szóvivője elmondta, garázdaság vétsége miatt előállították a férfit. A rendőrség később elmeorvosi vizsgálatot is javasolt. Hangos mulatozással és italozással zavarták meg az aláírásgyűjtőket a napokban Békásmegyeren is a Heltai téren. A kiérkező rendőrök erre utaló jelet nem találtak, így kamerafelvételek alapján elemzik és vizsgálják az előzményeket, adott esetben nyomozást indítanak.

Amennyiben egy személy nagy nyilvánosság előtt megbontránkozást kelt az emberekben azzal, hogy bántalmaz valakit, garázdaság miatt indítanak eljárást – hangsúlyozta az elmúlt napok történéseinek büntetőjogi vonatkozását Futó Barnabás, ügyvéd. 

Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Amennyiben nyolc napon belül gyógyuló sérülést okoz, könnyű testi sértést miatt indítanak eljárást. Ha ennél súlyosabb, tehát nyolc napon túl gyógyuló a sérülés, súlyos testi sértés miatt indul eljárás, és az elkövető három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

„Újabb brutális támadás történt Jászapátiban, a közös ellenzék jelöltjét megverték ajánlásgyűjtés közben” – ezt már a közösségi oldalára feltöltött videójában mondta Dobrev Klára, aki hozzátette: „ez már a második erőszakos támadás április 25-e után, amely nem a képviselők vagy az aktivisták ellen irányul, hanem a magyar demokrácia, a magyar emberek ellen”. 

Az erőszaknak egyetlen egy haszonélvezője van, és ezt Orbán Viktornak hívják

– hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc felesége, aki elmondta, minden egyes erőszakos cselekmény erősíti bennük a hitet, ahogy fogalmaz, hogy Orbán rendszerének buknia kell. Erőt ad nekik ahhoz, hogy tovább küzdjenek, és az ellenzéki szavazók millióit biztatják, hogy június 9-én menjenek, és szavazzanak az ellenzék jelöltjeire. Dobrev Klára úgy véli, hogy ők soha nem tennének ilyet a szavazóikkal, azonban a kormánypárt rendszeressé tette a politikai erőszakot, amelyet nem tűrnek. Kampányvideója végén a közös listára való szavazásra buzdított, amelyben feltűnik korábbi ellenfelük, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes is. 

Agresszívan lépett fel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik kecskeméti aláírásgyűjtője ellen egy idős férfi. A jelölt éppen aláírásokat szerzett, amikor a férfi azt mondta, hogy „szétveri a pofáját”. Trágár kifejezéseket használt, amikor megtudta, milyen pártnak gyűjti az aláírásokat

Hódmezővásárhelyen ismét átragasztottuk a Fidesz-propaganda hazug óriásplakátjait

– jelentette be a közösségi oldalán Márki-Zay Péter, aki több fényképet is közzétett arról, hogyan rongálták meg az óriásplakátokat. Azt írta, hogy Orbán máig nem számolt el a Sorostól kapott milliókkal és a szabadon bocsátott bűnözőkkel.

Letépik, összefirkálják vagy leragasztják a választási plakátokat a fővárosban és vidéken egyaránt. A napokban a Kálvária téren esett neki egy férfi több plakátnak, azokat ütlegelte és rángatta, a rendőrség nyomozást indított. Az ügyvédet arról kérdeztük, hogy ez bűncselekmény, vagy az Alaptörvény alapján szabad véleménynyilvánítás körébe tartozó cselekményként értékelhető. Futó Barnabás szerint a szabad véleménynyilvánításnak nem felel meg, ha valaki lefesti, összefirkálja vagy letépi a választási plakátot.

Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.

Ha a rongálás kisebb kárt (50 000–500 000 forint) eredményez, tehát szabálysértési értékhatárt nem meghaladó kárt okozó rongálást – falfirka elhelyezésével vagy bűnszövetségben – követnek el, abban az esetben a cselekmény vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás nagyobb kárt okoz, jelentős kár esetén pedig akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Az ügyvéd kitért arra: ha az elkövető elteszi vagy eltulajdonítja a plakátot, akkor az lopásnak minősül. 

Vasrudakkal, kövekkel és botokkal dobálták több párt irodájának ablaküvegét a dühös elkövetők. A Fidesz egyik szegedi irodájának ablaküvegét ismeretlen tettesek törték be, amelyről korábban itt számoltunk be. A kormánypárt Victor Hugo utcai irodájának ablakán a feliratot rongálták meg, a kiérkező rendőrök pedig azonnal helyszínelni kezdtek. A Fidesz szegedi irodáját nem először támadták meg. 2022. július 28-án egy férfi betörte az épület ablakát, bemászott, majd Molotov-koktélt dobott el az épületben, amivel tüzet okozott a helyszínen. A lángokat a kiérkező rendőrök oltották el. Az elkövetőt azonnal elkapták, eljárást indítottak ellene.

Célkeresztbe nemcsak a szegedi iroda került, hanem több fővárosi iroda is, a leggyakrabban szintén az ablaküveget törték be.

2024. február 15-én, a pedofilbotrányt követően egy budapesti Fidesz-iroda esett vandalizmus áldozatául. A VIII. kerületi épület ablakát akkor vasrúddal dobták be. A kerület polgármestere, Pikó András elítélte a támadást. 2019-ben a Fidesz XIII. kerületi irodáját rongálták meg. A váci utcai épület ablakát ugyancsak betörték, de az épület korábban már több támadást is elszenvedett: egyszer étolajjal öntötték le, egy másik alkalommal pedig összefirkálták az épület falait.

2024. június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek hazánkban, így a szabálytalanságok és a támadások megakadályozás végett a rendőrség most is fokozott ellenőrzést tart.

(Borítókép: Márki-Zay Péter / Facebook)

Rovatok