Index Vakbarát Hírportál

Hadházy Ákos: Vissza kell állítani a demokráciát Magyarországon

2024. május 1., szerda 15:27

Hadházy Ákos zuglói önkormányzati képviselője a Szikra Mozgalom majálisán, helyi képviselőjelöltjükkel Sudár Orsolyával, a Momentummal közös polgármester-jelöltjükkel, Rózsa Andrással és Schlekman Dániellel, a ZöldZugKör alapítójával beszélgetett arról, mi május 1-jei ünnep üzenete.

„A munkásmozgalom ünnepe, ma már a szélesebb társadalmi osztályba tartozó munkavállalók érdekeire figyelmeztet”– mondta Sudár Orsolya, a Szikra Mozgalom zuglói képviselőjelöltje hangsúlyozta, hogy az ország több pontján tartott kerekasztal- beszélgetésekkel szeretnék ezt támogatni, közösségépítés jelleggel. A szervezet Momentummal közös polgármester-jelöltje, Rózsa András szerint fontos helyben is különböző programokat tartani május 1-jén. 

Hadházy Ákos megjegyezte, hogy a munka ünnepéhez köthető mozgalmi nóták az ifjúságát idézik. „Kétféle munkaszüneti nap van Magyarországon, az állami és egyházi ünnepekhez kötődik, amik igazi jelentősége helyett ma már az embereknek inkább az számít, hogy jó legyen a sonka, vagy legyen sör, virsli és ugrálóvár”– érzékeltette.

Május 1-et baloldali ünnepnek tartják, pedig úgy véli fontosabb üzenete a közösségépítés. A baloldali értékrend szerint a munkavállaló, a jobboldal szerint a tőke a fontos, pedig szerinte akkor működik jól az ország, ha mindkettő jólérzik magát. Hozzátette: a tőke ma a  kínai  befektetőket és a kormányközeli oligarchákat jelenti, ezen változtatni kell.

„Újrademokratizálásra lenne szükség”

Hadházy Ákos kiemelte: hogy május elsejével összeköthető célokat kell megvalósítani. „Vissza kell állítani a demokráciát Magyarországon, ehhez ezt a rendszert meg kell dönteni”– hangsúlyozta zugló önkormányzati képviselője.

Példaként említette a kórházak takarításának kiszervezését, „ami Fidesz-közeli vállalkozókhoz került”. A képviselő elmondta, hogy több a munkaszervezéssel kapcsolatos visszaélésről értesült: nem vezettek jelenléti kérdőívet, a ledolgozott órákat sem rögzítették, ezért nem kaptak túlórapénzt sem. „Akik nem tetszésüket fejezték ki, azokat elbocsátották”– jegyezte meg. Hozzátette: ezeket az embereket segítette munkajogászhoz jutni. „Ilyenek csak egy féldiktatúrában, egy hibrid rezsimben fordulhatnak elő”– fogalmazott.

Úgy véli, minden mai politikusnak ma ez a dolga, hogy küzdjön a demokratikus rend helyreállításáért. A politikában a különböző értékrendeket próbáljuk egyensúlyba hozni. „Olyan világot kell teremteni, ahol a vállalkozónak és a tőkének éppolyan jól kell éreznie magát, mint a munkavállalók”– hangsúlyozta.  Az önkormányzati munkára is kitért, elmondta, annak ellenére Szekszárdon szerzett ilyen tapasztalatot, sokszor keresik meg, olyan apró problémákkal, amelyet csak a hivatal tud elvégezni.

Sokan nem is tudják kire szavaznak

Sudár Orsolya a Szikra Mozgalom zuglói képviselőjelöltje hozzátette: programjukban kiemelt célok említették, hogy a helyi önkormányzati képviselők elérhetővé tegyék magukat a lakosok számára. Elmondta, hogy augusztusban készítettek a kerületben felmérést arról, hogy az emberek meg tudják-e mondani, ki a helyi önkormányzati képviselőjük, több mint 50 százalékuk nem tudta megnevezni. Ezt hatalmas bizalmi deficitnek nevezte.

Sokan nem tudják kire szavaznak, vagy a választások után kihez fordulhatnak, nemcsak probléma esetén, közösségi fejlesztési célokkal sem. Sok lehetőségtől esnek el a választók, azzal, hogy nem tudják hogyan működik a politikai rendszer, amiben élnek

– mutatott rá. Úgy véli, helyi szakszervezeti szinten is fel lehet karolni például az olyan eseteket, mint a kórházi takarítók ügye. „A helyi önkormányzati képviselők is nyújthatnának segítségnyújtási platformokat, támogathatnák a szakszervezeti beágyazódást, amivel hozzá lehetne járulni Magyarország újrademokratizálásához” – fogalmazott a Szikra Mozgalom zuglói képviselőjelöltje. Momentummal közös polgármester-jelöltjük Rózsa András szerint ennek egyik eszköze, a választásokon való részvétel, és a számokérés. 

Schlekman Dániel, a ZöldZugKör tagja szerint egy jó képviselőnek feladata az emberek meghallgatása, akik sokszor nem merik elmondani problémájukat. Rózsa András megjegyezte, hogy a 4,5 év alatt amíg alpolgármester volt, számos fogadóórát tartottak, több ügyet vittek. „Az apró sikertörténetek bemutatása ösztönző lehet a választópolgárok számára”– húzta alá, hozzátéve: edukálni kell a lakosságot, arról, mi tartozik az önkormányzat kompetenciái közé.

Rovatok