Index Vakbarát Hírportál

Úgy néz ki, hogy mégis lehet népszavazás az egyik ellenzéki párt kezdeményezéséből

2024. május 2., csütörtök 17:45

Az LMP „óriási sikerként” értékeli, hogy a Kúria friss döntése nyomán mégis lehet népszavazás a kiemelt beruházási törvény eltörléséről.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a Kúria állásfoglalása egyértelműen rögzíti, hogy a népszavazás nem vonatkozik a költségvetésre, és nincs akadálya a megtartásának.

Az LMP népszavazási kezdeményezését többen is megtámadták a Kúriánál, Csárdi Antal itt első helyen említette Lázár János építési és közlekedési minisztert és tárcáját, ami szerinte azt mutatja: a kiemelt beruházásokról szóló törvény egyetlen célja a Fideszhez közel álló gazdasági érdekcsoportok kiszolgálása. Szintén megtámadta a népszavazási kezdeményezést egy gazdasági társaság, amely Kecskeméten kiemelt beruházásként valósítana meg egy kamionparkolót.

A harmadik, egy magánszemély volt, akit nem kívánt megnevezni, úgy fogalmazott: mindenki ismeri, „a Fidesz egy korábbi kampányarca”. Csárdi Antal úgy látja, „a nagy triumvirátus” egyetlen dolgot igazol: a népszavazási kezdeményezés sérti a Fidesz gazdasági érdekeit.

Az LMP-s politikus arról is beszélt, hogy egyetlen lehetőségként az Alkotmánybírósághoz fordulás még adott az érintettek számára, ugyanakkor „a Kúria immár többedik egyértelmű döntése megkérdőjelezhetetlen, azaz a népszavazás megtartható arról, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül az építészeti törvény kiemelt beruházásokról szóló részét”. Csárdi Antal azt ígérte, hogy a választások után elkezdik gyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat.

Rovatok