Index Vakbarát Hírportál

Egy helyett tizenegy fiatal lakhatását tudják biztosítani az influenszertüntetésen befolyt összegből

2024. május 4., szombat 07:23

A februári, influenszerekkel népszerűsített gyermekvédelmi demonstráció egyik célkitűzése volt, hogy a résztvevők adományaiból megoldják egy korábban állami gondozott fiatal lakhatását. Az akció azonban végül olyannyira sikeres lett, hogy a kitűzött cél csaknem tízszeresét sikerült elérni, amiből az Utcáról Lakásba Egyesület tizenegy fiatal életkezdését tudja finanszírozni.

Mi is beszámoltunk arról, amikor a kétes kegyelmi botrány árnyékában a magyar influenszerek kiléptek a virtuális térből, és utcára vonultak, hogy felszólaljanak a gyermekvédelem mellett. Az akcióból hatalmas demonstráció lett, miután az internet népszerű szereplői a követőiket is az utcára szólították.

Az „Odakint most szörnyek járnak” című tüntetés szervezői 2024 februárjában azt kezdeményezték, hogy a tüntetés résztvevői lehetőségük szerint adomány formájában is fejezzék ki szolidaritásukat. Az adománygyűjtés célja az volt, hogy megoldják egy korábban állami gondozott fiatal lakhatását.

A projekt szakmai partnere, az Utcáról Lakásba Egyesület most bejelentette, hogy nemcsak sikerült elérni az eredeti 25 millió forintos célkitűzést, de – minden képzeletet felülmúlóan – jóval túl is szárnyalták azt.

23 ezer adakozó felajánlásával több mint 219 millió forint gyűlt össze a kifejezetten erre a célra nyitott bankszámlán.

Ennek köszönhetően az eredeti célkitűzéssel szemben így nem csak egy, hanem összesen tizenegy fiatal életkezdését tudják biztosítani az év végéig. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem csak a lakhatásban szeretnének segítséget nyújtani.

„Elsősorban a társadalmi integrációban szeretnénk partnerei lenni (a fiataloknak – szerk.), ezért a lakhatási lehetőségen túl szociális munkát és egyéni támogatást is biztosítunk” – hangsúlyozta az egyesület.

Ez azt jelenti, hogy két, félállásban dolgozó szociális munkás díjazását is vállalják, akik személyre szabottan és folyamatosan segítik a fiatalokat nehézségeik leküzdésében és egyéni céljaik elérésében. Ez alatt többek között a társadalombiztosítás rendezését, egészségügyi kezelést, továbbtanulási lehetőséget vagy akár jogosítványszerzést értik.

Szemünk előtt zajlik az influenszerek kulturális forradalma. Olvassa el elemzésünket arról, hogyan léptek elő a virtuális térből az utcára az influenszerek, youtuberek 2024 elején, hogyan nőtte ki magát az interneten kommunikálók tábora netes véleményvezérré.

Rovatok