Index Vakbarát Hírportál

Kihátrált a Fidesz a gyermekvédelmi törvény gyónással kapcsolatos módosítása mögül

2024. május 8., szerda 15:27

Közleményt adott ki a Fidesz szerda délután, amelyben aláhúzza, hogy a gyermekvédelmi törvényhez csak olyan módosítást támogat, amely szigorít rajta. Kivételek ez alól nem lehetnek sem egyházi, sem alapítványi, sem egyéb fenntartású intézményekben, ám a gyónási titokra vonatkozó szabályozást nem kell módosítani.

A Fidesz-frakció a gyermekvédelmi törvényhez kizárólag olyan módosítást támogat, amely szigorítást tartalmaz – hangsúlyozza közleményében a nagyobbik kormánypárt.

Azt írják: „Dunai Mónika képviselőtársunk tegnapi javaslata szigorít, a fegyelmi felelősségre vonást és a büntetőjogi következményeket is kiterjeszti a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamennyi tagjára, ha azok elmulasztják jelzési kötelezettségüket egy gyermek veszélyeztetettségének észlelése esetén. Kivételek ez alól nem lehetnek sem egyházi, sem alapítványi, sem egyéb fenntartású intézményekben. Ezt támogatjuk. A gyónási titokra vonatkozó részt azonban nem, mert annak jelenlegi szabályozása elegendő, módosítása szükségtelen.”

Mint ahogy azt az Index megírta, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi törvény új, múlt pénteken benyújtott kiegészítése szerint az egyházi személyek a titoktartási kötelezettségük miatt nem kötelesek feljelentést tenni a gyermekek ellen irányuló bűncselekmények miatt. Emellett kihallgatni sem lehet majd őket ezekkel a titkokkal kapcsolatban.

Rovatok