Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak a részletek, tizennyolc megállapodást írt alá Magyarország és Kína

2024. május 9., csütörtök 20:10

Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Hszi Csin-ping kínai elnök közös sajtótájékoztatója után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a két ország között született megállapodások részleteit.

Szijjártó Péter elárulta, hogy a csütörtöki program része még egy gálavacsora is. A miniszter a látogatást történelminek nevezte, legutóbb húsz évvel ezelőtt járt kínai elnök Magyarországon, ráadásul a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: rendkívül sikeres tárgyalásokat folytattak, tizennyolc megállapodást írtak alá. A kínai Övezet és út stratégia keretében a magyar és a kínai kormány létrehozott egy olyan közös projektlistát, amelyen a közösen végrehajtandó beruházások, fejlesztések szerepelnek.

Szijjártó Péter több bejelentést is tett:

„Történelmi ez a látogatás, és a történelmi látogatáshoz méltó eredmények születtek” – zárta tájékoztatóját Szijjártó Péter.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt (k) a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok