Index Vakbarát Hírportál

Tibeti zászlókitűzőkre vadásztak Budapesten a kínai aktivisták

2024. május 9., csütörtök 10:31

Tompos Márton, a Momentum alelnöke uniós zászlót szeretett volna kitűzni a fővárosban, de azt piros sapkás kínai önkéntesek megakadályozták. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke tibeti zászlót lógatott ki az ablakából, amire perceken belül kapta a fenyegetést Kövér Lászlótól és a titkosszolgálattól. A Tibeti Segítő Társaság elnökének tibeti lobogóját pedig percek alatt kínaival takarták el a kínai aktivisták a Gellért-hegyen.

Nagyon úgy tűnik, hogy a kínai lobogón kívül semmilyen zászlót nem lehet kitenni Budapesten, amíg Hszi Csin-ping a városban tartózkodik. Legalábbis erről tanúskodik az a videó, amit a momentumos Tompos Márton készített az Erzsébet hídnál, ahol európai uniós zászlókat szeretett volna kitenni, de a kínai nagykövetségnek dolgozó piros sapkás „önkéntesek” ezt nem engedték, és kérdőre vonták, hogy milyen zászlókat és miért akar kitenni. 

Piros sapkás önkéntes kínai csendőrökkel van tele Budapest, hogy a »barátságtalan« tibeti és tajvani zászlóktól védjék Hszi Csin-pinget, vagyis Micimackót

– írta a videóhoz kommentként a politikus. „Természetesen amikor előkerült a kamera, egyből elfelejtettek magyarul, addig kiválóan beszélték a nyelvet” – tette hozzá.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerdán viszont nem uniós, hanem valóban tibeti zászlóval „tervezte köszönteni a kínai elnököt”, és ki is lógatott irodája ablakából egy ilyen zászlót. Nem sokkal később már „le is szóltak a hivatalból, hogy Kövér László és a titkosszolgálat »tud a dologról«” – írta.

Pedig ahogy elmondta, a tibeti zászló „nem tiltott önkényuralmi jelkép, nem szeméremsértő, és semmilyen jogszabályba nem ütközik a felmutatása”, úgyhogy nem nagyon tudta hova tenni a fenyegetést. Elmondta, az, hogy nem lehet tiltakozni a kínai „emberi jogi jogtiprások, Tibet elnyomása vagy az akkugyarmatosítás ellen”, az nonszensz, és Orbán Viktornak nem kellene ennyire hajbókolnia a „keleti diktátorok” előtt.

A Telex cikke szerint a kínai elnök érkezése előtt Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke a Gellért-hegyi kereszt kerítéséhez feszített ki egy tibeti zászlót, amit

az illetékes kínaiak perceken belül egy kínaival takartak el.

A kínai „önkéntesek” addig a helyszínen maradtak, és a helyén tartották a kínai zászlót, amíg Hszi Csin-ping konvoja el nem haladt ott. Később Hendrey elmondta, hogy aznap háromszor igazoltatták a helyszínen, éppen akkor is, amikor a konvoj elhaladt a téren, így hiába volt nála egy másik tibeti zászló, nem tudta lobogtatni a konvoj mellett. A szemtanúk szerint a rendőrök csak magyarokat igazoltattak a helyszínen, kínaiakat egyáltalán nem. A portál megkereste a BRFK-t, akik egyelőre nem reagáltak a kérdéseikre.

 (Borítókép: Szabó Tímea / Facebook)

Rovatok